Comoara lui Decebal din râul Strei (județul Hunedoara)

Distribuie!

„Râul Strei, numit Sargeţa în Antichitate, izvorăşte din Munţii Şureanu, traversează Ţara Haţegului şi ţinutul de la poalele Munţilor Orăştiei în râul Mureş. Mărturii istorice arătau că în apele sale şi-ar fi îngropat regele Decebal comorile uriaşe, o parte descoperite de romani, altele scoase la iveală în secolul al XVI-lea.

În jurul anului 1550, câţiva pescari care se deplasau cu şeicile pe râul Strei au făcut o descoperire uimitoare. Dintr-un ascunziş de pe fundul apei, au observat strălucind câteva piese de aur. Au tras şeicile la mal şi au intrat apoi în apă, pentru a scoate căldările cu galbeni: peste 400.000 de monede şi o cantitate mare de sloiuri (piese) din aur.

Comoara s-ar fi aflat, potrivit umanistului Wolfgang Lazius, sub o construcţie bolţită, ca o criptă, dărâmată de un copac căzut peste ea. Unii istorici susţin că aurul provenea, de fapt, din apropierea unei cetăţi dacice, fiind scos la iveală de ploile abundente care au provocat inundaţii şi alunecări de teren.”

Sursa: Daniel Guta – https://adevarul.ro/locale/hunedoara/zece-locuri-dacii-si-au-ascuns-comorile-aur-fost-descoperite-tazaurele-fabuloase-1_60b7a2cb5163ec4271b05ce6/index.html

Foto: hunedoara.adevarul.ro

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...