SUA au organizat lovitura de stat din Brazilia (1964)

Distribuie!

În 1964, SUA au organizat lovitura de stat din Brazilia si au instaurat un regim militar, care a durat pana la 15 martie 1985.

La 31 martie 2004, documente declasificate de la Washington D.C., publicate online de Arhivele Securității Naționale, au făcut lumină asupra rolului jucat de Statele Unite în succesul loviturii de stat din Brazilia din 1964, care l-a adus la putere pe conducătorul loviturii de stat. Documentele declasificate indică diversele modalități prin care Washingtonul și CIA au colaborat pentru a-i sprijini pe autorii loviturii de stat în vederea înlăturării lui Joao Goulart de la putere.


Conform unor documente declasificate de National Security Archive, preşedintele Lyndon Johnson a plănuit lovitura de stat împreună cu grupul său de consilieri.

La 27 martie 1964, un angajament între Departamentul de Stat și CIA a scos la iveală un caz în care ambasadorul Statelor Unite în Brazilia, Lincoln Gordon, a cerut Washingtonului să ajute la sprijinirea complotiștilor la lovitura de stat condusă de șeful Statului Major al armatei, generalul Humberto Castello Branco.


Pentru a asigura succesul loviturii de stat, Gordon a recomandat „să se ia cât mai curând măsuri pentru a pregăti o livrare clandestină de arme de origine non-americană, care să fie puse la dispoziția susținătorilor lui Castello Branco din Sao Paulo”.

Pentru a ascunde rolul SUA, Lincoln Gordon a recomandat ca armele să fie livrate prin intermediul unui „submarin nemarcat pentru a fi descărcate pe timp de noapte în locuri izolate pe țărmuri din statul Sao Paulo, la sud de Santos”.[1][2]

SURSE

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Lovitura_de_stat_din_Brazilia_din_1964
  2. https://historia.ro
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...