“Delfinul”, primul submarin al României

Distribuie!

NMS Delfinul (NMS = Nava Majestății Sale), primul dintre cele trei submersibile ale Marinei militare române, a fost lansat la 22 iulie 1930 în prezența inginerilor navali români și italieni, precum și a unei delegații a Ministerului român de Război, și ministru plenipotențiar al României în Italia, Dimitrie I. Ghica.

Însă submarinul nu era gata să fie predat. În urma unor litigii între Statul român și șantierul „Quarnero” din Italia, submarinul a fost în fine predat la 9 mai 1936. După ce și-a luat torpilele de la Neapole, submarinul a ajuns la Constanța în 27 iunie și a fost încadrat în Divizia de Mare cu ocazia Zilei Marinei, în 15 august.


În primul deceniu al existenței sale, NMS Delfinul a efectuat numeroase curse în Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, cu misiuni de exercițiu, de antrenament și de instructaj, foarte căutate de ofițerii Marinei militare române, dintre care unii urmaseră în acest scop cursuri de specializare în submersibilele franceze și italiene. A efectuat de asemenea misiuni hidrografice și științifice pentru Institutul Oceanografic din Constanța întemeiat de Grigore Antipa.[1]

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, submarinul a efectuat nouă misiuni în Marea Neagră împotriva Uniunii Sovietice. În decursul acestor misiuni, a scufundat distrugătorul “Moscova” şi a avariat crucişătoarele “Harkov” şi “Voroşilov”, venite să atace Constanţa şi a suferit nenumărate atacuri din partea flotei şi aviaţiei sovietice, de care a reuşit să scape fără pierderi umane, deşi a fost ţinta a sute de bombe și grenade submarine. A stat în reparaţii între 1942 şi 1944, după care a fost confiscat de URSS. Sovieticii nu au reuşit să-l repare şi în 1957 au decis să-l “returneze”. De fapt, au returnat doar carcasa, “Delfinul” nemaiputând fi folosit. Motorul submarinului şi manometrul sunt păstrate în două muzee din Constanţa şi Bucureşti.[2]


Al doilea submarin “Delfinul”

Submarinul „Delfinul“, care se află în prezent în patrimoniul Marinei Militare, a fost construit în URSS şi predat României în anul 1985. A costat 40 de milioane de dolari şi a fost adus în ţară în secret, fiind recepţionat fără ceremoniile caracteristice festivismului comunist.

„Delfinul“ este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. Clasa Kilo, din care face parte „Delfinul“, este una dintre cele mai apreciate în lumea militară.

Din 1996, Delfinul stă la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizaţi, iar înlocuirea lor costă o avere. Toţi miniştrii Apărării au promis că vor găsi fonduri pentru modernizarea lui, dar submarinul îmbătrâneşte, în continuare, în Portul Constanţa.[4]

SURSE

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/NMS_Delfinul
  2. https://www.viata-libera.ro/magazin/46470-galati-viata-libera-cotidian-marina-romana-a-avut-si-submarine-povestea-delfinului-marsuinului-si-rechinului
  3. https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/povestea-delfinului-primul-submarin-din-romania-1671029.html
  4. Foto: ro.wikipedia.org
  5. Foto: Centrul de Scafandri

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...