Misterele Mănăstirii Cozia: Tunelul care pleacă din interiorul Mănăstirii Cozia trece pe sub Olt și ajunge pe malul celălalt al râului
„de Crişu Popescu
Mănăstirea Cozia, locul de mormânt al voievodului valah Mircea cel Bătrân şi unul dintre punctele de maximă atracţie a vizitatorilor din lumea întreagă, a fost mereu un izvor de legende.
Una dintre cele mai interesante este ţesută în jurul unui tunel misterios care pleacă din interiorul bisericii, trece pe sub Olt şi ajunge pe malul celălalt al râului. Istorioara, considerată de unii fantezistă, a parcurs veacurile, iar călimăneştenii nu întârzie să o povestească turiştilor veniţi în staţiune. Călugării, în schimb, sunt ceva mai sceptici şi rezervaţi în ceea ce priveşte tunelul secret al lui Mircea cel Bătrân.
Un loc de închinăciune şi de refugiu
Întrebaţi de turişti despre legendele mănăstirii Cozia, locuitorii Călimăneştiului au multe de povestit. Câteva însă stau în top de ani buni. Una dintre ele se referă la un tunel săpat pe sub biserica mănăstirii, care traversează Oltul, până la Poiana Bivolari.
Aceasta este denumirea veche a unei păşuni aflate în stânga Oltului, în faţa mănăstirii. Povestea, fragilă din punct de vedere istorico-documentar, este cu atât mai mult susţinută de localnici, tocmai prin faptul că este greu de crezut. Istoricii au dovedit că Mircea cel Bătrân i-a plănuit construirea încă de la urcarea sa pe tronul Ţării Româneşti, la 1386.
Acest fapt întăreşte şi legenda tunelului misterios. Unii susţin că domnitorul ar fi gândit Cozia nu numai ca loc de închinăciune, ci şi de refugiu în caz de pericol. Importanţa deosebită a Văii Oltului şi accesul la drumul către Transilvania făceau din mănăstire şi un punct strategic.
Tunelul ar pleca din strana dreaptă
Stareţul mănăstirii Cozia, preotul Vartolomeu Andronie, este destul de rezervat în privinţa acestui tunel. “De zeci de ani de când sunt stareţ aici, am tot auzit povestea asta. Nimeni nu a găsit niciun tunel. Mai mult decât atât, nici scrierile istorice vechi nu îl atestă în vreun fel. Într-adevăr, legenda spune că ar fi un pasaj secret care pleacă din strana dreaptă a bisericii şi traversează Oltul până în partea cealaltă. Dar nu s-a găsit nimic până acum”, spune Vartolomeu Andronie.
Povestea, în gura laicilor, are însă o altă încărcătură istorică. Se spune că mai mulţi boieri vânduţi turcilor ar fi plănuit asasinarea voievodului şi închinarea Tării Româneşti sultanului otoman.
Într-una din serile pe care Mircea le-ar fi petrecut în tihnă, la Cozia, aceştia ar fi venit cu o ceată de mercenari polonezi şi unguri ca să îl omoare. Garda, puţin numeroasă a domnitorului, nu a făcut faţă atacului, iar acesta a scăpat tocmai prin acest tunel secret pe sub Olt.
Constructori şi istorici, în căutarea adevărului
În anii 80, când regimul comunist a ordonat construirea hidrocentralelor pe Olt, principalul pion al “operaţiunii” a fost inginerul Ioan Mihăilă. Călugării povestesc cum acesta, originar din Jiblea – Călimăneşti, a încercat să dea de tunelul lui Mircea.
“Se spune că tunelul ar fi la aproape 15 metri sub albia Oltului. Când s-a deviat cursul râului şi s-au construit hidrocentralele, inginerul Mihăilă a căutat acest tunel, însă nu a găsit nimic”, ne spune unul dintre călugări. Dacă a existat sau nu tunelul lui Mircea, nu putem şti.
Istoricul vâlcean, scriitorul Costea Marinoiu, ne spune că povestea acestui tunel i-a captat atenţia: “Şi eu cunosc legenda tunelului. L-am menţionat succint în cărţile mele, pentru că în afară de legenda transmisă din generaţie în generaţie, nu mai există alt izvor istoric care să-l ateste”. Cert este că legenda sa înfrumuseţează epopeea mănăstirii Cozia şi faptele de arme ale domnitorului român.”[1]
SURSE
- http://www.indiscret.ro/vechi/177/reportaj/6221/misterele-manastirii-cozia.html
- Foto: arhiepiscopiaramnicului.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.