Misterul piramidelor de la Șona
In apropiere de Fagaras, pe malul stang al Oltului, se intinde satul Sona, care este cunoscut in zona pentru niste ciudate formatiuni de pamant aflate la marginea sa, in forma de piramida. Localnicii au denumit ridicaturile „guruieti” si au incercat sa le desluseasca misterul. N-au izbutit, pentru ca ele isi schimba intruna infatisarea.
Oamenii care traiesc in zona sustin ca apa asezata la o treime de baza piramidelor dobandeste proprietati vindecatoare, in vreme ce carnea pusa acolo nu putrezeste. In plus, amplasarea unei lame de ras in acelasi loc, la o treime de baza, o face sa se ascuta de la sine. Intrigati de misterul „guruietilor”, localnicii au vrut sa sape in movile sa vada ce ar putea fi inauntru, dar autoritatile le-au interzis.
In satul Sona exista in total opt movile.
Initial, forma acestora era de piramida, dar trecerea vremii le-a erodat. Movilele se intind pe doua linii paralele, la marginea unei terase de un kilometru, si sunt inalte de 20-30 de metri. Legenda locala spune ca uriasii din trecut, care au coborat de peMuntii Fagaras, au trecut Oltul, si incaltarile li s-au umplut de noroi de pe fundul apei. Acolo unde ei s-au scuturat de pamant s-ar fi format movilele care pot fi admirate si astazi. O alta legenda sustine ca otomanii obisnuiau sa care pamant din tara lor in turbane, pe care l-ar fi lasat la Sona, formandu-se astfel damburile. Cercetarile arheologice desfasurate in zona au scos la iveala ceramica veche de cateva mii de ani, datand din perioada Hallstat si din era tarzie a bronzului, scrie formula-as.ro.
In apropiere de Sona, la marginea satului Hamelag, exista patru piramide similare. Acestea sunt foarte erodate la varf, nefiind prea bine conturate. Movile asemanatoare mai exista si in apropierea satului Bunesti. Acolo, arheologii au gasit dovezi ale culturii dacice si exista o legenda locala care merge si mai departe. Ea spune ca unind pe o harta Varful Omu, sanctuarul de la Racos si zona piramidelor, aceasta din urma formeaza varful unui triunghi dreptunghic, care ar putea indica faptul ca mormantul lui Decebal se afla in zona.
Sursa: https://cultural.bzi.ro/misterul-piramidelor-de-la-sona-16231
Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.