Operațiunea Ajax: CIA a recunoscut că a provocat lovitura de stat din Iran, în 1953, când împreună cu MI6 l-au dat jos pe premierul Iranului, Mohammad Mossadegh

Distribuie!

“In 1953, CIA, lucrand in tandem cu MI6, l-a rasturnat pe Dr. Mohammed Mossadegh, liderul iranului ales in mod democratic. Mossadegh fusese educat in Occident, era pro american si alungase fortele comuniste din nordul tarii la scurt timp dupa alegerea sa in 1951. Mossadegh a nationalizat apoi campurile petrolifere si a refuzat monopolul British Petroleum

Propriul departament de istorie al CIA, cia.gov, detaliaza modul cum agentii secreti ai SUA si ai Marii Britanii, au realizat atacuri teroriste si apoi au dat vina pe Mossadegh. Spre sfarsitul anilor 1990, mari parti din operatiunea Ajax au fost declasificate.


Comandatul operatiunii Ajax a fost nimeni altul decat nepotul presedintelui Theodore Roosevelt: Kermit Roosevelt. Inainte de disparitia sa, in 2000, Roosevelt a facut unele dezvaluiri in mass-media, laudandu-se cu patriotismul sau demonstrat prin orchestrarea atacurilor teroriste din Iran, de care a fost invinuit apoi guvernul.

Provocarile teroriste includeau: propaganda, demonstratii, mita, agenti de influenta si operatiuni sub Steag Fals. Au detonat o bomba in casa unui lider religios de marca si au dat vina pe Mossadegh. Au atacat moschei, au mitraliat multimile si apoi au imprastiat mii de manifesta care afirmau ca Mossadegh a facut totul.


1953-coup-in-iran-e1391709827925

Pe acestea scria: SUS Mossadeq, SUS comunismul, JOS cu Allah. Dr. Mohammed Mossadegh, a fost arestat pentru tot restul vietii. A avut o soarta mai buna decat ministrii sai, care au fost executati la doar cateva zile dupa lovitura de stat, pentru crimele facute de MI6 si CIA.

Ulterior, CIA a infiintat temuta politie secreta iraniana, SAVAK, si au inceput 25 de ani, de teroare si tortura. Operatiunea a fost considerata de serviciile secrete occidentale ca un mare succes. CIA a fost apoi exact aceeasi tehnica in cazul altor tari, pentru a rasturna, atat guverne alese, cat si dictatori.”[1]

Intr-un articol publicat pe site-ul Russia Today[2], se detaliaza implicarea CIA si a MI6 in lovitura de stat din Iran. Publicarea acestor informatii in cadrul US Freedom of Information Act, a venit ca o surpriza, deoarece majoritatea materialelor si inregistrarilor din 1953, erau considerate ca fiind distruse de CIA.

In aprilie 1951, iranienii l-au ales democratic pe seful Frontului National, Dr. Mohammad Mossadegh, ca premier. Mossadegh, odata ajuns premier, a inceput sa nationalieze activele companiei petroliere Oil Company (precursorul British Petroleum), fapt ce a dus la o confruntare cu Marea Britanie si SUA.

MI6 (Marea Britanie), a facut echipa cu CIA (SUA), elaborand lovitura de stat, fapt ce a dus la revenirea la putere a coruptului Shah Mohammad Reza Pahlavi. Prima data, Mossadegh, a aflat de conspiratia care se punea la cale si a reusit s-o contreze, dar serviciile secrete, au derulat planul B, provocand protestele in masa impotriva lui Mossadegh, la 19 august 1953.

src.adapt.960.high.Iran_081913.1380126841636

Dictatura pro-occidentalului Shah a continuat timp de 27 de ani si s-a incheiat cu Revolutia Islamica din 1979, care a deschis calea pentru Iranul de astazi, in cazul in care sentimentele anti-americane raman puternice si au si motive intemeiate pentru a le avea.

SURSE

  1. Alex Jones in documentarul “Terrorstorm”.
  2. http://rt.com/usa/iran-coup-cia-operation-647/
  3. Foto: Internet

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...