Tehnologia Wi-Fi și cancerul
“Tehnologia Wi-Fi și cancerul
Raportul BioInitiative din 2012 confirmă că radiațiile electromagnetice pot produce și accelera dezvoltarea cancerelor, prin mecanisme subtile de vătămare celulară și perturbări hormonale.
Riscul dezvoltării cancerului, în urma expunerii atât la antenele de telefonie mobilă, cât și la dispozitivele wireless personale, sporește odată cu creșterea numărului cumulat de ore de expunere, a numărului anilor de expunere, a puterii radiate de antene, a duratei în care este expusă o anumită parte a trupului. Totodată, riscul e cu atât mai mare cu cât este mai mică vârsta la care persoana a fost pentru prima oară expusă la aceste radiații.
Noi motive de îngrijorare au apărut după ce, în 2018, un nou studiu a descoperit o dublare a ratei tumorilor cerebrale în ultimele două decenii, din cauza radiațiilor electromagnetice. Studiul, publicat în Journal of Public Health and Environment, a investigat riscul apariției unui tip agresiv și adeseori fatal de tumoare cerebrală, cunoscută sub numele de glioblastom multiform (GBM).
Savanții au analizat 79.241 de cazuri de tumori maligne timp de peste 21 de ani, observând că, în Anglia, cazurile de GBM au crescut de la aproximativ 1.250 pe an în 1995 până aproape de 3.000. Grupul de cercetători a afirmat că ratele crescute ale tumorilor lobului temporal frontal „ridică suspiciuni că utilizarea telefoanelor mobile și a celor fixe fără fir ar putea produce gliom”.
Profesorul Dennis Henshaw susține: „Descoperirile noastre ilustrează nevoia de a cerceta mai atent și de a căuta să explicăm mecanismele din spatele acestei evoluții a cancerului, în loc de a ascunde sub preș factorii declanșatori ai maladiei și de a ne concentra doar asupra medicației.”
Numărul persoanelor bolnave de cancer în Statele Unite, conform statisticilor din 2014-2015 efectuate de American Cancer Society, se ridica la 14.483.830. În realitate, acest număr este încă și mai mare, deoarece nu include zecile de mii de persoane cu carcinom in situ (cancer non-invaziv), nici milioanele de americani diagnosticați cu cancer de piele, al celulelor bazale și al celulelor scuamoase.
Pentru copiii americani cu vârste între 5 și 14 ani, cancerul rămâne a doua cauză care duce la deces. Tratamentul cancerului poate costa până la un milion de dolari pe cap de locuitor. Ne putem întreba cum vor fi plătite cazurile nenumărate ce vor rezulta de pe urma tehnologiilor Wi-Fi promovate cu atâta agresivitate în fiecare sector al societății?
Controverse în lumea științifică?
Pe 28 martie 2018, un studiu guvernamental american a conchis că există „dovezi clare” că radiațiile emise de telefoanele mobile produc cancer, mai precis un cancer al țesutului inimii la cobai, afecțiune mult prea rară pentru a putea fi explicată printr-o apariție întâmplătoare.
11 oameni de știință independenți au discutat timp de trei zile acest studiu, care a fost efectuat de către Programul Național de Toxicologie din cadrul Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii și care se numără printre cele mai vaste efectuate cu privire la efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile.
Oamenii de știință care au realizat studiul au expus mii de cobai la doze de radiații echivalente cu cele ale expunerii medii ale unui utilizator de telefon mobil pe întreaga durată a vieții. Niciuna dintre marile corporații de știri din SUA sau Europa nu a difuzat această descoperire științifică!
Pe de altă parte, când apare un articol sponsorizat de industria telecomunicațiilor, care încearcă să convingă publicul că aceste tehnologii nu au niciun efect advers asupra sănătății, știrea este imediat preluată și difuzată. De ce? Autorii unui studiu publicat anul trecut în The Guardian, intitulat Adevărul incomod despre cancer și telefoanele mobile, încearcă să explice:
„Când Henry Lai, profesor de bioinginerie la Universitatea din Washington, a analizat 326 de studii legate de siguranța tehnologiilor wireless, publicate între anii 1990 și 2006, el a descoperit că 44% dintre ele nu găsiseră niciun efect biologic datorat acestor radiații, iar 56% găsiseră.
Aparent, părerile savanților erau împărțite. Însă atunci când Lai a reclasificat studiile după criteriul sursei de finanțare a acestora, a apărut o cu totul altă imagine: 67% dintre studiile independente au găsit efecte biologice, în comparație cu doar 28% dintre studiile finanțate de industria telecomunicațiilor.
Descoperirile lui Lai au fost replicate într-o analiză din 2007 publicată în revista Environmental Health Perspectives, care a conchis că probabilitatea ca studiile finanțate de industrie să găsească efecte asupra sănătății era de două ori și jumătate mai mică decât în cazul studiilor independente. (…)
Neutralizarea din partea industriei a problemei siguranței a deschis poarta pentru modificarea societății propusă prin Internetul Obiectelor. Acesta va necesita însă augmentarea tehnologiei 4G actuale cu cea 5G, crescând astfel masiv expunerea întregii populații la radiații.
La fel ca în cazul telefoanelor mobile, tehnologia 5G este pe punctul de a fi introdusă fără vreo testare prealabilă, pentru a se vedea dacă prezintă sau nu siguranță. În ultimii 30 de ani, miliarde de persoane din toată lumea au fost expuse la un experiment de sănătate publică: folosește un telefon mobil azi, și află mai târziu dacă îți va produce vătămări genetice sau cancer…”.”[1]
SURSE
- http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=20808
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.