Inteligența artificială și controlul omenirii: Ideea inteligenței artificiale (IA) pare să fi apărut în anii ’50, când Alan Turing se întreba dacă o mașină poate „gândi”

Distribuie!

“Celebrul astrofizician Stephen Hawking a susținut că inteligența artificială ar putea fi cea mai gravă greșeală a omenirii: mașinile inteligente se dezvoltă într-un ritm atât de mare încât ar putea înlocui oamenii. Această afirmație contrastează cu climatul de interese care domnește în prezent în rândul puterilor mondiale.

Potrivit Boursorama, ideea inteligenței artificiale (IA) pare să fi apărut în anii 1950 când Alan Turing se întreba dacă o mașină poate „gândi”. În articolul „Mașini de calcul și inteligență”, Turing propune un test de inteligență artificială, celebrul test Turing, care caută să știe când o mașină va deveni „conștientă”. Lansată apoi de universități, cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale este acum susținută de guverne și companii precum IBM și Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft (GAFAM).


Predicția lui Putin

Mulți cercetători au considerat că inteligența artificială va modifica doar tranzacțiile manuale. Fals, astăzi IA s-a extins în sectoare precum transportul, serviciile bancare sau sănătatea. A patra revoluție industrială, despre care s-a vorbit tot mai des odată cu instalarea crizei covid, va perturba activitățile economice, piața muncii și, mai larg, societatea în ansamblu. Vladimir Putin, conștient de puterea IA, a declarat în septembrie 2017 că pentru el inteligența artificială este viitorul nu numai al Rusiei, ci al întregii umanități: „cel care va deveni lider în acest domeniu va fi stăpânul lumii”.


IBM l-a făcut mat pe Kasparov

În anii 1980 IBM a dezvoltat un „supercomputer”, Deep Blue, capabil să joace șah. Cântărea 1,4 tone și calcula până la 200 de milioane de poziții pe secundă. Șapte ani mai târziu, 6 milioane de oameni au urmărit prima victorie a unei mașini împotriva campionului mondial Gari Kasparov – în doar 19 mutări. Progresele în inteligența artificială sunt posibile prin puterea calculelor pe care un calculator le poate suporta, algoritmii asociați, datele și metodele de învățare. Această metodă este o variantă a clasicului „Machine Learning” folosit de Deep Blue. Se bazează pe o rețea de neuroni artificiali inspirați de creierul uman, al cărui principiu este de a trimite cantități substanțiale de date mașinii, astfel încât să detecteze tiparele recurente. Potrivit unui studiu din Edinburgh, singura limitare a acestei metode este puterea de calcul a computerului.

SUA și China: protagoniștii

GAFAM: acest acronim este chiar simbolul succesului SUA în dezvoltarea IA. Aceste companii și-au construit puterea și bogăția pe creșterea internetului prin standardizarea software-ului și a motoarelor de căutare utilizate. Scopul lor este de a deveni primii furnizori de inteligență artificială. Pentru aceasta, GAFAM investesc în masă în cercetare și inovare. De exemplu, în 2017, Amazon a cheltuit peste 16 miliarde de dolari pentru aceste strategii. Silicon Valley atrage specialiști din întreaga lume, cu 15.000 de start-up-uri specializate în IA.

Potrivit Comisiei Europene, aproape 240.000 de europeni au lucrat acolo în 2017. În plus, marile grupuri americane nu ezită să cumpere aproape sistematic orice companie inovatoare în domeniul inteligenței artificiale pentru a-și consolida propria capacitate și a-și realiza monopolul.

În fața liderului incontestabil al IA, China este un concurent. Beijingul vrea să facă din țara sa noul lider mondial în IA până în 2030. Pentru a ajunge din urmă Statele Unite, autoritățile chineze au investit deja nu mai puțin de 70 de miliarde de dolari și doresc să continue în această direcție. China poate conta pe BHATX (Baidu, Huawei, Alibaba, Tencent, Xiaomi), companii cu nimic mai prejos decât cele din SUA.

Cu toate acestea, gigantul asiatic se confruntă cu mai multe obstacole – este necesar să împiedice „exodul de creiere” către Statele Unite și să reducă dependența de procesoare americane de înaltă performanță. Guvernul a creat special o universitate în Tianjin capabilă să instruiască viitorii specialiști în IA, în timp ce autoritățile oferă cetățenilor săi expatriați salarii echivalente cu cele pe care le-ar putea primi în Silicon Valley.”

Sursa: https://www.national.ro/tehnologie/inteligenta-artificiala-monopolul-care-va-stapani-lumea-718542.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...