CIA si experimentele sale de control a minţii umane

Distribuie!

“Conştientă de faptul că puterea de a controla gândul este cea mai puternică armă din lume, agenţia de spionaj americană CIA a început să experimenteze tehnica spălării pe creier pentru a deţine controlul asupra psihicului indivizilor. Obiectivul acestei tehnici este ştergerea memoriei individului şi implantarea unor noi crezuri .

Practica torturii în scopul de a induce o stare de şoc în rândul victimelor acestor experimente este cea care a stârnit indignarea societăţii americane. Mult timp experimentele CIA în domeniul ştiintei comportamentale au fost ţinute secrete opiniei publice americane. Distrugerea unei mari părţi din documentele CIA privitoare la tehnica de spălare pe creier, ne împiedică şi astăzi să aflăm adevărul.


CIA si experimentele sale de control a minţii umane

Între tehnica de spălarea a creierului şi politică există o interdependenţă care nu poate fi negată. Dincolo de a fi o tehnică, spălarea pe creier, este o viziune despre cum se poate deţine puterea supremă asupra indivizilor, iar deocamdată nu există putere mai mare decât puterea de a controla mintea unui individ. De aici se şi explică interesul CIA şl a altor organisme guvernamentale în această tehnică. Cunoştinţele comuniştilor chinezi şi nord-coreeni legate de tehnicile de spălare pe creier au fost un stimulent în plus pentru CIA să demareze imediat cercetări în domeniul ştiinţei comportamentale.


Proiectul MKUltra a fost operaţiunea ilegală demarată de CIA la începutul anilor’ 50, cu sprijinul guvernului SUA, cu scopul de a studia tehnici de control a minţii umane. Conform raportului senatorului Sam Ervin din 1974, CIA avea segmente ţintă din populaţie cum ar fi afroamericani, femeile, prizonierii, bătrâni, tinerii şi bolnavii cu boli psihice.În ceea ce priveşte naţionalitatea, subiecţii experimentelor erau cetăţenii americani şi canadieni .

Specialişti în ştiinţa comprtamentală de la CIA au utilizat diferite metode pentru a manipula starea mentală a indivizilor şi a altera funcţiile lor cerebrale cum ar fi:administrarea pe furiş de medicamente cu potenţial halucinogen(LSD) şi a altor substanţe chimice asemănătoare, hipnoză, privare senzorială, privare de somn, izolare, violenţă verbală şi abuzuri sexuale şi diferite forme de tortura cum ar fi cusutul pielii fără administrare de anestezic făcută de doctorul torţionar Lawrence Schacht. Bătăile erau proceduri obişnuite în acest tablou.

Experimentele CIA s-au desfăşurat în cadrul a 80 de instituţii dintre care universităţi, spitale, închisori şi companii farmaceutice. Conducătorii instituţiilor la care CIA a experimentat diferite tehnici de tortură cunoşteau foarte bine fenomenul.

Cu privire la ororile săvârşite de CIA în încercarea de a controla mintea umană este avansată şi o teorie a conspiraţie referitoare la implicarea CIA în cazul sinuciderii în masă de la Jonestown, unde s-au înregistrat 900 de morţi (al doilea incident ca număr de victime într-un atac deliberat, după atacul terorist de la 11 septembrie 2001). Se susţine în teorie faptul că CIA a găzduit în cadrul Jonestown experimente medicale.

Fostul director al CIA, Richard Helms, a ordonat în 1973 (anul oficial al încheierii experimentelor CIA din proiectul de manipulare a minţii umane) ca toate documentele referitoare la Proiectul MKUltra să fie distruse. Datorită acestei acţiiuni a lui Helms, o mică parte din documentele legate de proiect au reuşit să supravieţuiască. La desecretizarea din iulie 2001, o parte din cele 20000 de documente rămase au fost desecretizate. Aproape 6% din fondurile pe care le-a primit CIA s-au dus pe finanţarea Proiectului MKUltra

În timpul desfăşurării experimentelor din Canada, CIA a devenit interesată şi de activitatea psihiatrul Ewen Cameron şi de conceptul lui de pornire psihică. Conform teoriilor lui Ewen Cameron, bolnavii cu boli psihice pot fi trataţi printr-un tratament care să le şteargă memoria existentă şi să le reconstruiască psihicul de la capăt. Bolnavi psihici sedaţi de medicamente halucinogene erau siliţi de Cameron să asculte fără oprire mesajul lui înregistrat pe o casetă. Pacienţilor li se provoca periodic şi o comă indusă de medicamente.

Metodele lui Cameron au fost până la urmă folosite de CIA ca tehnici de interogare în cazul suspecţilor care refuză să răspundă la întrebările puse de agenţii CIA în cadrul unei investigaţii. Cercetările lui Cameron au fost incluse apoi în manualul de interogare CIA denumit KUBARK şi folosit în contraspionaj.

Principalul motiv pentru care CIA a ajuns să efectueze tot felul de experimente în care a utilizat tortura se datorează autonomiei prea mari pe care o are faţă de Administraţia americană. Comisiei Administraţiei SUA menită să supravegheze activitatea CIA, îi este îngreunat accesul la documentele secrete.”[1]

SURSE

  1. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cia-si-secretele-tehnicii-de-spalare-pe-creier
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...