SUA – țara unui singur partid, al afacerilor de tot felul și al marilor corporații
Chomsky: Dacă și alte mari puteri ar acționa la fel de iresponsabil precum SUA, soarta noastră ar fi deja pecetluită
„Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic.” Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită, spune lingvistul Noam Chomsky într-un amplu interviu pentru periodicul mexican La Jornada, preluat de televiziunea pan-latino-americană TeleSur.
Războiul nuclear este ceva irațional, dar se poate petrece din cauza unui accident sau a unei erori umane. Iar „amenințarea este mult mai mare acum decât în timpul războiului rece; riscul este dat de proliferarea incidentelor în care sunt implicate armatele puterilor nucleare”, pe măsură ce Pentagonul își extinde cele 800 de baze militare de pe glob, spune Chomsky.
Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. „Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru că are un sistem militar enorm”. „Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”.
„Războiul a fost de multe ori foarte aproape”, continuă Chomsky, amintind de incidentul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. „Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoană care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.
O eroare a sistemului defensiv al SUA, spune Chomsky, a făcut ca în 1979 să fie detectat un atac din partea URSS, iar Zbigniew Brzezinki, consilierul pe securitate al președintelui Carter, a pus mâna pe telefon pentru a sugera o ripostă masivă. S-a aflat însă că este o alarmă falsă. „Sunt zeci de asemenea alarme false în fiecare an”, spune Chomsky. Incidente și provocări precum doborârea avionului rus de către forțele turce se petrec în Marea Chinei de Sud. De aici, spune Chomsky, impresia că, dacă puterile militare ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca SUA, soarta lumii ar fi pecetluită.
Noam Chomsky a vorbit și despre alegerile din Statele Unite, evenimentul numărul unu în America în acest an. Profesorul Chomsky a rămas la ideea exprimată anterior că alegerile din SUA pot fi comparate cu alegerea unui tub de pastă de dinți într-un supermarket. „Țara noastră este tara unui singur partid politic, care este cel al afacerilor și al marilor corporații și care este împărțit în două facțiuni: democrați și republicani”. Formulele originale ale acestor partide au suferit „o mutație completă în timpul perioadei neoliberale”.
„Există acum republicanii moderni, care-și spun democrați, în timp ce fostele organizații republicane au fost complet eliminate, pentru că ambele tabere au trecut mult la dreapta spectrului politic în timpul perioadei neoliberale, așa cum s-a petrecut și în Europa.” Rezultatul este că democrații lui Hillary Clinton au adoptat un program al vechilor republicani, în timp ce republicanii au fost înlocuiți total de neoconservatori. „Dacă te uiți la ce anume dezbat ei la showurile televizate, îi vezi doar țipând unul la altul, iar puținele politici prezentate te înspăimântă”, spune Chomsky.
Și în acest context electoral, o scurtă referire la imigrație. Neoconservatorii obișnuiesc să nege realitatea și de aceea doresc un gard la granița cu Mexicul. „Numai că cei care încearcă să intre în SUA fug tocmai de distrugerile provocate de politica Statelor Unite”. „În Boston, unde locuiesc eu, administrația Obama a decis să deporteze un guatemalez care trăiește acolo de 25 de ani. Avea familie, o afacere, era parte din comunitate. A fugit din Guatemala distrusă în timpul administrației Reagan. În schimb venim cu ideea de a construi un gard protector. În Europa e la fel. Când vedem că fug milioane de oameni din Libia și din Siria, trebuie să ne întrebăm cu ce am greșit în ultimii 300 de ani ca să ajungem aici”, spune Chomsky.
Lucrurile arătau la fel și în urmă cu 15 ani în Orientul Mijlociu. „Este o consecință a invaziei americane în Irak, care a fost cea mai gravă crimă a secolului acesta. Invazia americano-britanică a avut consecințe groaznice, a distrus Irakul, care acum este clasificat drept cea mai nefericită țară din lume, pentru că războiul a produs sute de mii de victime și milioane de refugiați care nu au fost primiți de SUA, ci de țările vecine sărace, însărcinate să adune mizeria rămasă în urma distrugerilor provocate de noi. Cel mai rău este că totul a dus la un conflict între șiiți și sunniți așa cum nu a mai existat. Invazia și atrocitățile care au urmat au dus la crearea unei monstruozități numită Statul Islamic, născută cu finanțare saudită, unul dintre principalii noștri aliați în lume”, spune Chomsky.
Profesorul de la MIT vine în final cu o ipoteză interesantă care face referire la intervențiile armate ale Pentagonului și la încălzirea climatică, care se combină într-un mod dezastruos pentru comunități de sute de milioane de oameni. Una dintre cele mai mari crime de război în Siria este distrugerea sistemului agricol al țării, care hrănea milioane de oameni, oameni care vor fi nevoiți să migreze spre zone urbane, creând tensiuni ce vor duce apoi la represiune.
SURSE
- http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9296
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.