Studiu: Beneficiile meditației asupra creierului
“Numeroase studii ştiinţifice au indicat multe beneficii fiziologice ale meditaţiei. Iar unul dintre cele mai cuprinzătoare studii pe acest subiect vine de la Universitatea Harvard. Un studiu de opt săptămâni realizat de cercetătorii de la Harvard la Spitalul General din Massachusetts (MGH) a stabilit că meditaţia reconstruieşte literalmente materia cenuşie a creierului în doar opt săptămâni. Este primul studiu care demonstrează că meditaţia produce modificări în timp în materia cenuşie a creierului.
„Deşi practica meditaţiei este asociată cu un sentiment de pace şi relaxare fizică, practicanţii au susţinut mult timp că meditaţia are, de asemenea, beneficii cognitive şi psihologice care persistă pe tot parcursul zilei. Acest studiu demonstrează că modificările în structura creierului pot sta la baza unora dintre aceste îmbunătăţiri raportate, şi că oamenii nu se simt mai bine doar pentru că petrec mai mult timp în relaxare”, a declarat Sara Lazar, specialist în cadrul Programului de Cercetare Neuroimagistică din cadrul Spitalului General din Massachusetts.
Studiul a implicat fotografierea prin rezonanţă magnetică a creierului a 16 participanţi, cu două săptămâni înainte de începerea cercetării și, de asemenea, după ce studiul a fost finalizat. Analiza imaginilor RMN, care s-a concentrat pe zonele în care au fost observate diferenţe asociate meditaţiei în studiile anterioare, a constatat creşterea densităţii de materie cenuşie în hipocamp, cunoscut ca fiind important pentru învăţare şi memorie, precum şi în structurile asociate cu conştiinţa de sine, compasiunea şi introspecţia.
Pentru acest studiu, participanţii s-au angajat în exerciţii de meditaţie în fiecare zi, timp de aproximativ 30 de minute. Aceste practici au inclus concentrarea asupra unei înregistrări audio pentru meditaţie ghidată, conştientizarea non-rațională a senzaţiilor, sentimentelor şi stărilor mentale.
„Este fascinant să vezi plasticitatea creierului şi faptul că, prin practicarea meditaţiei, putem juca un rol activ în modelarea lui, putând creşte bunăstarea noastră şi calitatea vieţii. Alte studii din diferite categorii de pacienţi au arătat că meditaţia poate aduce îmbunătăţiri semnificative într-o varietate de simptome, iar noi investigăm acum mecanismele din creier care facilitează această transformare”, a spus Britta Hölzel, un cercetător german.”[1]
SURSE
- http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8861
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.