Încălzirea globală – ecologismul sau eco-religia. De la epoci glaciare până la temperaturi ridicate, temperatura Pământului a oscilat foarte mult și asta, fără intervenția omului, fără industrii, mașini și alte surse de poluare realizate de om. Istoria climatului Terrei nu arată că o concentrație mai mare de dioxid de carbon ar duce la o încălzire globală
“Incalzirea globala – ecologismul sau eco-religia
Va incepe o noua era glaciara! Nu va temeti, acesta era un titlu al ziarului Time Magazine din anul 1974. In acea perioada, oamenii erau speriati de faptul ca ajunsesera sa schimbe intreaga clima a Pamantului datorita emisiilor de dioxid de carbon. Desi industrializarea si emisiile de dioxid de carbon erau in plina dezvoltare de cateva decenii, temperatura medie a Pamantului scadea. (foto: wired.com)
Astazi, aceleasi emisii de dioxid de carbon provoaca incalzirea globala. Oamenii sunt din nou cuprinsi de teama si vinovatie.
A devenit oare incalzirea globala o noua religie precum spune geologul australian Ian Plimer, sau intradevar oamenii contribuie semnificativ la incalzirea globala?
Ecologisti vs. sceptici
Pe langa confruntarea dintre cele doua tabere, intre ecologistii care cred ca incalzirea globala este cauzata de om si cei care cred ca incalzirea este una naturala, unii oameni au ajuns la extreme si au fost semnalate cel putin doua cazuri in care femeile s-au sterilizat pentru a nu mai face copii, nedorind ca acestia sa aiba un viitor nesigur. Altii, au preferat sa faca pariuri. Doi fizicieni rusi au pariat pe 10000$ cu un climatolog din Marea Britanie ca schimbarile climatice sunt datorate fluctuatiilor solare si a altor factori si ca temperatura va scadea in urmatorii ani.
Este evident ca aceasta dezbatere, pro si contra, este una incinsa. Scepticii sustin ca nu ne putem baza pe modelele folosite pentru a prezice viitorul climei. Soarele, norii, gazele, oceanele si multi alti factori sunt responsabili pentru schimbarile climatice. Pana la urma, daca nu putem prezice cu exactitate vremea pentru urmatoarea saptamana, cum putem prezice climatul global pentru urmatorii 100 de ani?
In perioada medievala, intre secolele 9 si 14, temperaturile erau destul de ridicate, similare cu cele de astazi (sursa: National Oceanic and Atmospheric Administration). Dupa aceasta perioada temperaturile au scazut destul de mult, intrand intr-o noua perioada, numita “Mica Epoca Glaciara”. Dovezile arata ca temperatura globala a Pamantului a oscilat destul de mult de-a lungul timpului.
Studiile realizate asupra ghetarilor din Antarctica au aratat ca o crestere a temperaturii suficient de mare incat sa-i topeasca, va duce la eliberarea dioxidului de carbon prins in gheata glaciara, ducand la o crestere si mai mare a temperaturii.
Incalzire globala sau nu?
Cat de exacte sunt datele pe care le avem ce arata ca temperatura globala a Pamantului este in crestere? Instrumentele au aratat ca inca din 1979 ca temperatura este intr-o continua crestere. Insa majoritatea datelor vin de la statiile meteo plasate in centre urbane, unde temperatura poate fi mai mare chiar si cu 10 grade Celsius decat in zonele rurale inconjuratoare. Acestea nu fac decat sa masoare “efectul urban”, valabil doar local, in aceste “insule”. In zonele metropolitane temperatura este mai ridicata decat in zonele rurale. Fenomenul a fost pentru prima data investigat si descris de Luke Howard in 1810. In zonele urbane temperaturile sunt mai ridicate, in principal, datorita modificarii suprafetei terenului. Structurile realizate de om precum strazile, locurile de parcare, cladirile, absorb mai bine caldura provenita de la Soare.
Au fost temperaturi mai ridicate in trecut decat in prezent?
In perioada medievala, temperaturile erau mai ridicate decat acum incat in nordul Angliei se puteau cultiva struguri, iar in zona arctica era mai cald in 1930 decat este azi. De la epoci glaciare pana la temperaturi ridicate, temperatura Pamantului a oscilat foarte mult, si asta, fara interventia omului, fara industrii, masini si alte surse de poluare realizate de om.
Legatura dintre dioxidul de carbon si cresterea temperaturii globale a Pamantului
Probele de gheata colectate de la poli ne duc inapoi in timp pana acum aproape un milion de ani. S-a observat ca nivelul de CO2 a crescut intotdeauna dupa cresterea temperaturii, nu inainte.
Ce este dioxidul de carbon?
Dioxidul de carbon este format dintr-un atom de carbon si doi atomi de oxigen. Este o anhidrida labila a acidului carbonic, un compus chimic rezultat din oxidarea carbonului, in majoritate, de origine organica. In atmosfera se afla intr-o concentratie de circa 0,04% si este necesar pentru existenta vietii pe Pamant. Dioxidul de carbon este produs de catabolismul organismelor aerobe, este emis prin combustie sau de vulcani.
Exista o mica indoiala cu privire la cresterea nivelului de dioxid de carbon in atmosfera incepand cu revolutia industriala. Si mai sunt si altii care cred temperatura globala a Pamantului nu a crescut semnificativ in aceasta perioada. O corelatie intre dioxidul de carbon si temperatura globala pentru o perioada atat de mica, nu demonstreaza nimic. In ultimii 500.000 de ani au existat 3 ere glaciare iar concentratiile de dioxid de carbon nu au crescut inainte de aceste scaderi de temperatura, ci dupa sute sau chiar mii de ani. Au existat perioade mari de timp cand dioxidul de carbon a ramas neschimbat in timp ce temperatura a scazut sau invers. Istoria climatului Terrei nu arata ca o concentratie mai mare de dioxid de carbon ar duce la o incalzire globala.
Ecoanxietatea, ecopshihologii, ecoterapia, ecodieta si ecotaxa
In fiecare zi, ziarele, siteurile de stiri, televiziunile, ne bombardeaza cu aceleasi mesaje, ca vom distruge Pamantul si va trebui sa ne “curatam de pacate”. Astfel, a aparut si ecoanxietatea. Persoanele care sufera de ecoanxietate isi fac griji cu privire la viitorul climei, al omenirii si al planetei. Ei au grija sa-si recicleze hartia sau sa reduca emisiile de carbon, mergand cu mijloacele de transport in comun. Pentru tratarea acestui sindrom au aparut si persoanele potrivite: ecopsihologii. Ecopsihologii, contra unei sume de bani, ii pot ajuta pe cei ce sufera de ecoanxietate, prin ecoterapie. Mai mult, s-a inventat si ecodieta ce reduce impactul unui individ asupra incalzirii globale (nu intram aici in detalii cum…). Omul este vinovat de incalzirea globala si trebuie sa plateasca: astfel a aparut ecotaxa. O taxa care nu opreste incalzirea globala, ci doar creste pretul energiei, datorita impozitelor mai mari puse producatorilor de energie.
Demonizarea carbonului si eco-religia
Dioxidul de carbon este un element esential pentru controlarea climatului pe Terra. Daca nu ar fi existat, temperaturile foarte scazute n-ar fi permis vietii sa se dezvolte si noi nu am mai fi existat astazi.
Desi suntem peste 7 miliarde de oameni pe Pamant, noi generam doar 3% din dioxidul de carbon care exista in atmosfera, restul de 97% este generat pe cale naturala (vulcani, plante etc).
In SUA exista asa numitele “carbon credite”, prin care cei ce se considera vinovati le pot cumpara, pentru a se curata de pacate. Recent, la noi in tara s-au introdus taxele eco.
Al Gore, un celebru sustinator al incalzirii globale datorate omului detine o companie “Generation Investment Management”, in a carei visterie se varsa banii veniti din carbon-creditele cumparate de americani.
In evul mediu, biserica catolica a gasit o noua metoda prin care sa aduca mai multi bani in visteria sa. Cum pacatosi erau destui, se percepea o taxa, pentru a scapa de purgatoriu. Cu cat pacatul era mai mare, cu atat trebuiau sa plateasca mai mult.
Ecologismul si mediul inconjurator
Reciclarea hartiei va salva copacii? Hartia este produsa in mare parte din copaci plantati special pentru productia de hartie. Adica, plantam copaci pentru a produce hartie, asa cum plantam cartofi pentru a face cartofi prajiti. Sunt cartofii in pericol pentru ca-i mancam? Sunt copacii in pericol pentru ca producem hartie? Ei bine, nu! Asa cum nici plantatiile de cartofi nu ar fi atat de numeroase daca nu am consuma cartofi, asa nici plantatiile de pomi nu ar fi la fel de numeroase daca nu ar reprezenta o resursa folositoare.
Unul dintre fondatorii Greenpeace, Patrick Moore, a parasit organizatia pe motiv ca aceasta a devenit unealta extremistilor si este folosita de politicieni in diverse scopuri personale sau politice. In lipsa dovezilor, aceasta organizatie a devenit tot mai asemanatoare cu gruparile religioase, dogmatice, ce propovaduiesc apocalipsa.
Stirile despre dezastre se vand cele mai bine. Inundatii, incendii, topirea ghetarilor, secetele din anumite zone, toate – conform ecologistilor – sunt datorate schimbarilor climatice generate de actiunile omului.
Nu stim exact ce cauzeaza incalzirea globala si nici nu stim daca am putea indrepta asta. Nu stim nici cum, dar sa ne lipsim de avantajele tehnologice astazi, sa mergem cu mijloacele de transport in comun, sa ne spalam mai rar hainele sau sa stam pe intuneric doar ca sa reducem emisiile de dioxid de carbon nu este o solutie. Mai ales ca 7 miliarde de oameni produc doar 3% din dioxidul de carbon total existent in atmosfera.”[1]
Schimbările climatice – ciclice și aleatorii. Dioxidul de carbon nu este un poluator, ci o sursă de hrană pentru plante
Neomarxistii/globalistii (noii comunisti corporatisti “verzi”) ne-au mintit cu privire la dioxidul de carbon, spunandu-ne ca acesta cauzeaza “schimbarile climatice” si “incalzirea globala”, cand, in realitate, incalzirea globala si scaderea temperaturii globale sunt fenomene naturale, ciclice, care sunt cauzate de Soare. Activitatea ecologistilor comunisti se bazeaza pe minciuni.
In realitate, ecologistii comunisti militeaza pentru reducerea populatiei Pamantului, pentru taxarea globala a oamenilor si pentru dezindustrializare (oamenii sa depinda de stat), trairea in “orase inteligente” si interzicerea accesului oamenilor catre zonele verzi. Toate acestea fac parte din Agenda 21, care, in anul 2015, s-a transformat in Agenda 30. In anul 2030, globalistii spera sa instaureze Guvernul Mondial.
“Incalzirea globala a devenit noua religie a elitelor urbane din tarile dezvoltate – om de stiinta australian
Incalzirea globala a devenit noua religie a elitelor urbane din tarile dezvoltate, avertizeaza geologul australian Ian Plimer, care sustine ca teoria schimbarilor climatice provocate de oameni nu este decat o farsa promovata de ecologisti fundamentalisti si imbratisata interesat de clasa politica.
Prin teoriile sale, Ian Plimer a reusit sa-i indigneze pe “ayatollahii puritanismului ecologist si pe inchizitorii doctrinei incalzirii globale”, noteaza The Vancouver Sun.
Plimer este de formatie geolog, profesor la Adelaide University si este una dintre cei mai cunoscute voci academice ale Australiei.
Este unul dintre principalii critici ai teoriei conform careia societatea umana provoaca incalzirea globala si al ideilor ca, daca oamenii isi schimba felul de viata, cresterea temepraturilor poate fi stopata si chiar inversata.
Iacobinismul ecologic
Multi oameni de stiinta au criticat aceste teorii, dar au fost redusi la tacere in fata iacobinismului ecologic.
Purificarea societatii umane de presupusul pacat al degradarii mediului inconjurator a devenit o adevarata religie, cu fanatici si chiar o clasa clericala intoleranta, in special in randul elitelor urbane din tarile dezvoltate.
Dar Plimer nu pare sa cedeze acestor presiuni si tocmai a publicat ultima dintre cele sase carti si 60 de lucrari academice pe subiectul incalzirii globale: Heaven and Earth – Global Warming: The Missing Science.
Geologului nu i-a fost insa usor sa-si publice cartea, dar pana la urma a reusit sa gaseasca o editura mica, ce si-a asumat acest risc. Pana in prezent, s-au vandut 30.000 de exemplare in Australia, iar cartea se bucura de aprecieri in primele zile de vanzare in SUA si Marea Britanie.
Schimbarile climatice – ciclice si aleatorii
Plimer sustine ca teoria privind incalzirea globala determinata de oameni este doar o inselatorie a publicului, perpetuata de ecoligisti fundamentalisti si imbratisata de clasa politica, care adora orice idee ce provoaca anxietate in randul cetatenilor.
In timp ce ecologistii isi justifica teoriile privind evolutia climatului pe datele din ultimele sute de ani, geologii folosesc un cadru mult mai larg, care ajunge la sute de milioane de ani.
Dinamica si caracterul schimbator climatului Pamantului sunt un fapt binecunoscut geologilor. Aceste schimbari sunt ciclice si aleatorii, explica Plimer, nefiind cauzate sau afectate semnificativ de comportamentul uman.
Gheata polara, de exemplu, este prezenta pe Pamant in mai putin de 20% din totalul timpului geologic, continua omul de stiinta australian. In plus, extinctia unor specii este o componenta normala a evolutiei vietii pe Pamant.
CO2 – un aliment pentru plante, nu un poluator
Plimer se declara suparat in special pe felul in care este inteles dioxidul de carbon, rolul sau in viata zilnica si presupusele efecte asupra climatului. El argumenteaza ca procentul dioxidului de carbon in atmosfera se afla la cel mai scazut nivel din ultimele 500 de milioane de ani, iar procentul aflat in atmosfera reprezinta doar 0,001% din cantitatea totala aflata in oceane, roci, sol si diferite forme de viata.
Plimer afirma ca CO2 nu este un poluator, ci o sursa de hrana pentru plante. Plantele consuma dioxid de carbon si elibereaza oxigen, iar activitatea umana contribuie doar intr-o foarte mica masura la prezenta gazului in atmosfera.
‘Oamenii ar trebui sa imbratiseze incalzirea globala’
Concluzia sa este ca, de-a lungul timpului, perioadele de incalzire globala au reprezentat pentru oameni epoci de abundenta, cand civilizatiile au facut salturi uriase.
Epocile glaciare, in schimb, au reprezentat timpuri in care dezvoltarea umana s-a incetinit sau chiar a regresat.
Incalzirea globala, afirma Plimer, este un fenoment pe care oamenii ar trebui sa-l imbratiseze ca un prevestitor al vremurilor bune care vor veni.”[2]
“Pământul devine tot mai verde datorită creşterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă
Deşi cu toţii am auzit de creșterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă care provoacă creşterea temperaturii și a poluării la scară planetară, mai există o consecință a acestui proces care este mai puțin cunoscută şi înţeleasă în prezent.
O echipă internaţională de cercetători, care a studiat datele obţinute cu ajutorul sateliţilor, a constatat că Pământul devine tot mai verde ca urmare a creșterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Emisiile ridicate de carbon din ultimele trei decenii au provocat creșterea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie de pe Pământ.
„Noi am reuşit să înţelegem legătura care există între procesul de creştere a suprafeţelor verzi şi cel al fertilizării, provocată de creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, cu ajutorul mai multor modele computerizate care reproduc creșterea suprafeţelor înverzite ce a fost observată cu ajutorul datelor obţinute din sateliţi”, a declarat cercetătorul Ranga Myneni de la Boston University.
Cum stimulează însă poluanții atmosferici creșterea vegetației? Procesul este denumit efectul de fertilizare al carbonului (în engleză „carbon fertilisation effect”) care are loc atunci când frunzele absorb dioxidul de carbon din atmosferă în timpul procesului de fotosinteză. Cu cât nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este mai mare, cu atât plantele cresc mai repede, în special în zonele cu climă caldă.
Deoarece nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este tot mai ridicat, rezultă o creştere a suprafeţelor acoperite cu vegetaţie de pe planetă.
„Rezultatele studiului nostru arată că în urma efectului de fertilizare al carbonului din ultimii 33 de ani, suprafaţă împădurită a Pământului a crescut cu aproximativ 18 milioane de metri pătraţi, adică cu o suprafaţă de două ori mai mare decât suprafaţa SUA. Acest fenomen are capacitatea de a schimba în mod fundamental ciclul apei şi al dioxidului de carbon în natură”, a declarat cercetătorul Zaichun Zhu de la Peking University din China.
În prezent vegetația acoperă aproape o treime (32%) din suprafața totală a planetei.
Deşi creşterea suprafeţelor înverzite, care absorb o cantitate tot mai mare de carbon din atmosferă, pare a fi o consecinţă pozitivă pentru mediul înconjurător, oamenii de știință avertizează că acest efect secundar al nivelului ridicat de dioxid de carbon din atmosferă va fi doar temporar și el nu va împiedeca celelalte consecințe negative ale schimbărilor climatice, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme, creșterea temperaturilor și a nivelului mării.
„Studiile au arătat că plantele se aclimatizează sau se adaptează la creşterea concentrației de CO2 şi efectul de fertilizare al carbonului se diminuează în timp” a declarat Philippe Ciais de la Laboratory of Climate and Environmental Sciences din Franța.
De asemenea, dioxidul de carbon nu este singurul factor care determină creşterea suprafeţelor verzi ale planetei. Oamenii de ştiinţă afirmă că şi azotul utilizat în îngrășămintele agricole contribuie la acest fenomen, alături de alţi factori.
Rezultatele studiului au fost publicate în Nature Climate Change şi se speră ca ele vor servi ca un alt memento cu privire la importanța reducerii emisiilor de carbon.
„Studiul evidenţiază influența oamenilor asupra funcționării biosferei la nivel global… Creșterea nivelului de CO2 din atmosferă se datorează aproape exclusiv arderii combustibililor fosili și a defrișărilor”, a declarat cercetătorul Pep Canadell de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) din Australia.”[3]
SURSE
- https://www.descopera.org/incalzirea-globala-ecologismul-sau-eco-religia/
- https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6010038-incalzirea-globala-devenit-noua-religie-elitelor-urbane-din-tarile-dezvoltate-stiinta-australian.htm
- https://www.stiintaonline.ro/pamantul-devine-tot-mai-verde-datorita-cresterii-nivelului-de-dioxid-de-carbon-din-atmosfera
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.