Pietre cu semne necunoscute au fost descoperite în lacul Izvorul Muntelui (județul Neamț)

Distribuie!

“Vestigiile unei civilizatii vechi de 12.000 de ani, pe fundul lacului Bicaz

Scafandrii au descoperit pe fundul lacului Bicaz, la peste 30 de metri adancime, zeci de pietre de mormant si cruci, dar si fundatiile unor cladiri vechi de mii de ani.

Antena 1 anunta ca inscriptiile de pe aceste vestigii sunt asemanatoare celor mai vechi scrieri cunoscute de civilizatia umana.”Spre surprinderea noastra, ne-am dat seama ca poate fi vorba despre un cimitir stravechi precrestin. Comparand acele simboluri cu cele din literatura de specialiatate, ne-am dat seama ca cel putin doua provin din scrierea pelasga, o scriere considerate printre primele din lume, datand de acum 10.000 de ani inaintea erei noastre”, a spus unul dintre scafandri.Pe fundul lacului s-au descoperit inscriptii pe lespezi de piatra intinse pe aproape 300 de metri.”[1]

“Descoperire incitanta in Lacul Izvoru Muntelui


* salvamontistii nemteni au descoperit mai multe posibile vestigii ale unei lumi apuse

Salvamontistii nemteni au facut, in urma cu cateva saptamani, o descoperire inedita la 30 de metri adancime, pe fundul Lacului Izvoru Muntelui, de la Bicaz.

Echipa de scafandri a Salvamont Neamt facea mai multe exercitii de rutina. Incercand sa recupereze o componenta a echipamentului scapata in apa, scafandrii au descoperit mai multe lespezi, unele cu forme regulate, acoperite de inscritii vechi si de neinteles. Semnele ciudate ce pareau a face parte dintr-un limbaj pierdut in vechime, si aranjarea pietrelor respective i-au determinat pe scafandri sa creada ca ar fi vorba de un ansamblu de cult. In apropiere au fost descoperite si mai multe oase umane.

Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt, afirma ca inscriptiile de pe pietrele descoperite ar putea fi mai vechi de 10.000 de ani. Seful Salvamont a comparat semnele din fotografiile facute pe fundul Lacului Izvoru Muntelui, cu semne similare descoperite pe Valea Bistritei in anii anteriori si crede ca ar putea fi vorba de caractere ce apartin uneia dintre cele mai vechi scrieri umane.

“Nu sunt specialist si nu pot da o explicatie certa a ceea ce am descoperit. Dupa opinia mea ar putea fi vorba despre doua variante. Zona este cunoscuta cu asezaminte vechi. E posibil ca aceste vestigii sa fi fost cunoscute si inainte de construirea barajului de catre localnici dar au fost abandonate acolo in momentul in care au fost stramutate satele de pe Valea Bistritei.
Ar mai putea fi si varianta ca vestigiile arheologice sa fi fost abia acum scoase la iveala dupa ce curentul apei a spalat ani la rand pamantul de pe fundul albiei. Pietrele si lespezile pe care am vazut inscriptiile sunt foarte mari si se afla la peste 30 de metri adancime. Ele ar putea fi scoase la suprafata cu ajutorul unor utilaje speciale, si fara prea mari eforturi. Trebuie doar ca specialistii sa-si doreasca asa ceva”, a declarat Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt.
Pana la aceasta data, fotografiile facute de scafandri pe fundul lacului au fost vazute de mai multi specialisti, dar niciunul nu a putut confirma cele doua ipoteze sau sa emita o alta noua.
Trebuie amintit ca in urma cu cativa ani, in comuna Farcasa, in apropierea sitului arheologic de la Dadu Rau au fost descoperite alte cateva tablii inscriptionate cu unele dintre cele mai vechi scrieri umane.”[2]

“Misterul lespezilor cu semne bizare din adâncul lacului Bicaz. Cimitir precreştin acoperit de ape sau pietre scrijelite?

O descoperire făcută în urmă cu doi ani şi jumătate pe fundul lacului Izvorul Muntelui nu a fost explicată ştiinţific nici până în prezent. Peste pietrele cu semne ciudate aflate la peste 30 de metri adâncime s-a aşternut dezinteresul şi nu au văzut lumina zilei pentru a fi cercetate de specialişti.


Descoperirea care a stârnit un interes deosebit din partea mass-media a avut loc în toamna anului 2012. Atunci, un echipaj de la Salvamont Neamţ, condus de Raul Papalicef, şeful serviciului judeţean, a găsit într-un mod accidental mai multe lespezi de mari dimensiuni, pe fundul lacului Bicaz, marcate cu nişte semne ciudate.

„În timpul unui antrenament pe care l-am efectuat cu echipa noastră de scafandri, un instrument de căutare s-a desprins şi a trebuit să coborâm la o adâncime de 22-30 de metri, pe fundul lacului Bicaz ca să-l recuperăm. În timpul acestei scufundări, atenţia mi-a fost atrasă de nişte inscripţii pe lespezi de piatră concentrate pe un perimetru de 200-300 de metri”, povestea experienţa trăită Raul Papalicef.

Acesta a precizat atunci că la câteva zile distanţă a revenit în zonă şi, după ce a filmat şi a fotografiat pietrele din adâncul lacului, a bănuit că ar fi putut fi vorba de vestigiile unui cimitir precreştin.

„Spre surprinderea noastră, mi-am dat seama că probabil este un cimitir străvechi, precreştin. Am fotografiat inscripţiile, deoarece lespezile de piatră sunt foarte greu de adus la suprafaţă. Comparând acele simboluri cu cele din literatura de specialitate, mi-am dat seama că cel puţin două provin din scrierea pelasgă, considerată printre primele scrieri din lume, datând de peste 10.000 de ani înaintea erei noastre”, susţinea Papalicef.

Şeful Salvamont Neamţ făcea legătura şi cu descoperirea de la Vadu Rău, comuna Farcaşa, unde, în urmă cu circa zece ani, o viitură a râului Bistriţa a scos la iveală mai multe tăbliţe ce prezentau de asemenea inscripţii ciudate.

„Nu a interesat pe nimeni această descoperire”

De la acea experienţă au trecut mai bine de doi ani şi nicio autoritate nu s-a interesat de lespezile din adâncul lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Raul Papalicef spune că nu a mai efectuat scufundări de atunci, dar dacă ar trebui să o facă ar şti exact zona unde sunt situate pietrele misterioase.

„M-am gândit că o să fie o avalanşă de cercetători care să vină să caute ce e cu aceste semne de pe pietre. Nimeni nu m-a întrebat, pe nimeni nu a interesat ce-i cu această descoperire. Zona o ştiu, e undeva pe malul dinspre Ceahlău, sub ape fiind acolo fostul sat Hîrţigi, care a dispărut în anii ’50 prin strămutarea populaţiei înainte de formarea lacului de acumulare. Eu am făcut doar poze atunci şi filmare, pentru că e greu să scoţi pietrele de la 30-40 de metri din apă. În plus, cred că e nevoie şi de o autorizaţie, dar dacă vreo autoritate a statului ne cerea sprijinul, atunci găseam soluţii să le aducem la suprafaţă”, mai spune Raul Papalicef.

În lipsa unei confirmări ştiinţifice, şeful Salvamont Neamţ îşi menţine ipoteza că în acel loc sunt vestigiile unui cimitir străvechi, din perioadă precreştină.

„Acolo a fost satul Hîrţigi, care avea unul sau două cimitire şi biserici, poate construite pe altare geto-dacice. Pentru a construi barajul, regimul comunist i-a strămutat pe locuitori, iar oamenii şi-au cărat pe dealuri tot ce au considerat că e important, ce nu, au lăsat acolo. S-au făcut excavări înainte de a se forma lacul de acumulare, apoi a venit apa Bistriţei şi poate că aşa au ieşit aceste lespezi. E păcat că nu se cercetează, alţii, dacă găseau trei pietre de genul ăsta…”, mai spune Papalicef.

 

Ignoranţă şi neîncredere

Conducerea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, instituţie care răspunde de instituţiile muzeale şi partea de cercetare arheologică din judeţ, susţine că nu are cunoştinţă despre această descoperire şi, ca atare, nu poate exprima un punct de vedere în cunoştinţă de cauză.

„Nu există nicio informare care să fi ajuns la noi despre această descoperire din lacu Bicaz. Am mai auzit însă că s-au mai aruncat tot felul de poveşti despre scrieri străvechi din spaţiul danubiano-pontic, despre săbii miceniene găsite pe Valea Bistriţei sau tăbliţe cu tot felul de semne – o prostie ordinară după părerea mea. Mi-e greu să cred că sunt reale, trebuie văzut dacă sunt inscripţii pe rocă naturală sau pe beton, dacă e vorba de un cimitir vechi, de când e cimitirul… Dacă aş primi nişte materiale de genul acesta, mi-aş face o părere, aş consulta şi alţi specialişti, putem solicita şi o autorizaţie dacă e cazul”, spune Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.”[3]

 

Video

https://youtu.be/XKoOt3KwJUM

SURSE

  1. http://www.ziare.com/magazin/arheologie/vestigiile-unei-civilizatii-vechi-de-12-000-de-ani-pe-fundul-lacului-bicaz-1193076
  2. http://www.realitateamedia.ro//eveniment/12854-descoperire-incitant-in-lacul-izvoru-muntelui.html
  3. http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/misterul-lespezilor-semne-bizare-adancul-lacului-bicaz-cimitir-precrestin-acoperit-ape-pietre-scrijelitet-1_553789a7cfbe376e35708e28/index.html
  4. Foto: pe-harta.ro
  5. Video: YouTube

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...