Aurul din Munții Metaliferi

Distribuie!

Aurul, argintul și cuprul au fost din cele mai vechi timpuri resursele căutate în minele din Munții Metaliferi, însă nu sunt singurele bogății din adâncurile acestora.

Munții Metaliferi, cuprinși în partea de sud-est a Apusenilor, între râurile Arieș și Crișul Alb, la nord, și valea Mureșului la Sud, au fost cunoscuți din Antichitate pentru bogăția lor în aur. O arată numeroasele rămășițe ale unor exploatări miniere din epoca romanilor, de zăcăminte de aur.


Aurul pur, în pepite uriașe

La Musariu, în apropiere de Brad, în câmpul minier Barza, a fost descoperit un zăcământ unic în Europa, datorită bogăției sale în aur nativ (liber). Aurul de la Musariu se găsea în cea mai mare parte sub formă vizibilă, asociat cu cuarţul, calcitul, arsenul şi unele sulfuri metalifere. Iar „miezul” muntelui era atât de bogat în aur, încât unele pepite descoperite aici atingeau dimensiuni uimitoare. Cel mai mare bulgăr de aur descoperit aici avea peste 50 de kilograme.


„La 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic. Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, arăta geologul Grigorie Verdeş, coordonator al volumului „Extaz şi agonie în mineritul zărăndean” (2015).

Circa 200 de tone de aur au produs minele din zona Bradului începând din 1884, anul înființării societății Ruda 12 Apostoli, care administra câmpul minier, și până în 2006, când ultima mină din Munții Metaliferi a fost închisă.

Alături de aur, cuprul a fost descoperit în cantități uriașe. Cea mai întinsă exploatare de cupru din zona Bradului a funcționat în anii ´80, în Valea Arsului. Alte peste 60 de minerale au fost identificate în regiunea minieră, potrivit site-ului mindat.org, una dintre cele mai mari baze de date destinată mineralelor și localităților, zăcămintelor și minelor acestora din întreaga lume.

Minele de aur din munții formați în urma erupțiilor vulcanice la Săcărâmbul au fost considerate în secolele XVIII – XIX cele mai rentabile din Europa. Nu numai aurul le făcea atractive, ci și varietatea de minerale descoperite în adâncurile munților formați, la fel ca și cei din zona Bradului, în urma erupțiilor vulcanice, din cele mai vechi timpuri.

 

Sursa: Daniel Guta – https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/ce-se-ascunde-in-adancurile-muntilor-metaliferi-2203126.html

Foto: hunedoara.adevarul.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...