Tăblițele de la Sinaia: Istoria necunoscută a Daciei

Distribuie!

„Mânăstirea Sinaia poartă adânca amprentă a istoriei, pe care i-a conferit-o ctitorul acestui așezământ sacru, spătarul Mihail Cantacuzino. Impresionat de bisericile pe care le-a văzut în pelerinajul efectuat pe Muntele Sinai, se hotărăşte că la întoarcerea în Țara Românească să construiască o mânăstire identică. Astfel, se naște una dintre cele mai frumoase mânăstiri din România, care poartă numele de Sinaia și care este închinată Fecioarei Maria.

Ani buni mai târziu, regele Carol I hotărăște construirea castelului Peleș. În timpul excavațiilor se descoperă mai multe tăblițe din aur, având o greutate de peste 1500 kg. Chiar în acea perioadă România se pregătea să-și câștige independenţa, fapt pentru care Carol hotărăște să folosească tezaurului pentru finanțarea războiului. Astfel, tăblițele de aur sunt topite, după ce copii ale lor din plumb au fost făcute la o fabrică de cuie din Sinaia. România câștigă Războiul de Independenţă, iar tăblițele au fost depozitate până în 1947 la mânăstirea din Sinaia. Apoi au fost mutate în subsolul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti, unde se află şi astăzi.

În anii ’70, interesul pentru aceste tăblițe devine unul real. O echipă de specialiști primește ordin pentru descifrarea lor, însă rezultatul rămâne necunoscut din diverse motive. În 2002, tăblițele de plumb de la Sinaia sunt readuse în atenția opiniei publice la la Congresul Internaţional de Dacologie de la Bucureşti, profesorul Augustin Deac, care insinua că aceste tăblițe ar ascunde istoria secretă a dacilor.

Istoria dacilor prezentată pe tăblițele de plumb

Tăblițele de plumb prezintă diferite aspecte ale vieții dacilor înainte de Decebal. Unele dintre ele conțin date tehnice, de exemplu cum a fost construită cetatea Sarmisegetusa, în timp ce altele prezintă evenimente sociale și politice. Din aceste tăblițe aflăm că Decebal a avut o soră, pe nume Geopyr (Giuvaer), care conducea oastea de femei dacice și lupta împotriva romanilor. O altă informație prețioasă se referă la moartea lui Decebal, care fusese încercuit de armata romană la Tg. Jiu, unde s-a sinucis.
De asemenea, romanii au plătit pentru o perioadă lungă de timp tribut dacilor, ceea ce demonstrează puterea strămoșilor noștri.

Majoritatea pieselor sunt dreptunghiulare, exceptând una rotundă, având dimensiuni între 35 cm x 25 cm şi 10 cm x 10 cm. Cele mai numeroase, par să vorbească de imperiul dacic al lui Burebista, folosind un scris continuu, un alfabet chirilic, dar şi latin, împreună cu simboluri necunoscute şi monograme ciudate.

Lipsa de reacție a autorităților demonstrează încă o dată spiritul ignorant față de istoria românilor. Poate dina ceastă cauză, de-a lungul timpului, s-au ivit zvonuri cum că aceste tăblițe ar fi un fals, însă specialiștii sunt de părere că tăblițele de plumb sunt cât se poate de reale și sunt un izvor al istoriei dacilor.”[1]

SURSE

  1. http://www.efemeride.ro/tablitele-de-la-sinaia-istoria-necunoscuta-a-daciei
  2. Foto: efemeride.ro

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...