Misterele Peşterii Coliboaia din Munții Apuseni, care adăposteşte picturi rupestre vechi de peste 30.000 de ani, unice în lume

Distribuie!

“Picturile rupestre vechi de peste 30.000 de ani, descoperite recent, îi dau peşterii Coliboaia o valoare inestimabilă. Pe lângă această bijuterie, Bihorul se mai poate lăuda cu cea mai lungă peşteră din România – Peştera Vântului (Şuncuiuş), cea mai adâncă, în platoul Vărăşoaia, în timp ce peşterile Micula, Piatra Altarului sau Urşilor sunt considerate de către speologi printre cele mai frumoase din lume.

Picturile din Peştera Coliboaia sunt, alături de cele din Peştera Chauvet (Franţa), primele manifestări artistice ale omului. Testele făcute de specialişti în peştera din Bihor confirmă faptul că desenele rupestre sunt vechi de peste 30.000 de ani.


Descoperirea celor 14 picturi a fost făcută întâmplător de către speologii Tudor Rus (Clubul de speologie Speodava Ştei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Tociu (Asociaţia de Speologie Speowest Arad) şi Marius Kenesz (Speo Club Zărand Brad). Specialiştii francezi Jean Clottes şi Bernard Gély au venit să expertizeze descoperirile, iar probele trimise la două laboratoare au arătat că desenele sunt din urmă cu 32.000-35.000 de ani.

„Coliboaia este o peşteră foarte dificilă ca acces, dar cu multe picturi care, din păcate, au fost distruse de-a lungul vremii de ape. Am descoperit o pictură, un bizon în arta preistorică, în care conturul natural l-a ajutat pe artist, lucru care ne demonstrează că este o peşteră foarte veche. Coarnele sunt în perspectivă frontală, iar corpul, în proliză, acest caracter fiind unul arhaic, foarte vechi”, a susţinut dr Jean Clottes


Închisă publicului

Expertizele efectuate asupra desenelor din peştera bihoreană Coliboaia au confirmat că aceasta adăposteşte unele dintre cele mai vechi manifestări artistice din istoria omului.

Potrivit rezultatelor probelor testate cu Carbon 14, desenele din peştera de la Coliboaia, alături de cele din Peştera Chauvet din Franţa sunt cele mai vechi din lume.

Desenele reprezintă animale care trăiau în trecut: un bizon, un cal sălbatic, o felină, urşi şi rinoceri păroşi. În galeria subterană există şi urme lăsate de ursul de peşteră, care a zgâriat pereţii, dar şi oase ale acestui animal. Lungimea totală a peşterii este de 750 de metri, iar desenele sunt similare cu cele descoperite în peştera Lascaux din Franta şi din Altamira, Spania

„Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est, dar şi în lume. Desenele descoperite sunt foarte vechi, din urmă cu 32.000-36.000 de ani. Peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa”, a declarat speologul Viorel Lascu.

Speologii au luat decizia de a închide peştera pentru a păstra şi conserva cât mai bine descoperirile. Cu toate acestea, potrivit speologului Viorel Lascu a fost descoperită o urmă şi un înscris modern, ceea ce arată că persoanele curioase nu au înţeles că nu le este permis accesul, dar şi amprenta unui animal, câine sau lup.

Peştera Coliboaia se găseşte în judeţul Bihor, pe Valea Sighiştelui. Accesul în încăperea în care se află câteva gravuri şi picturile ce înfăţişează animale este dificil, fiind necesară parcurgerea unui traseu pe sub apă până acolo.”[1]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/oradea/minunile-pesterii-coliboaia-apuseni-adaposteste-picturi-rupestre-vechi-30000-ani-unice-lume-1_54e1ec0d448e03c0fdab1680/index.html
  2. Foto: adevarul.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...