Misterele Muntilor Calimani: descoperirea unor pietre gravate cu insemne necunoscute !

Distribuie!

Munţii Călimani constituie bariera de stâncă între Ardeal şi Moldova. Este simbolul de piatră care uneşte patru judeţe – Harghita, Suceava, Mureş şi Bistriţa. Atlasele geografice spun că este cel mai înalt şi cel mai spectaculos munte din Carpaţii Orientali. În anii ’80, la porunca Elenei Ceauşescu, aici, la 2.000 de metri, trebuia să se fabrice acid sulfuric. De câţiva ani a primit, prin lege, titlul de „parc naţional”. Călimanii ascund însă, dincolo de flora şi fauna lor, unice în România, câteva mistere greu de explicat: „megaliţii”. O scriere şi simboluri ciudate săpate în stâncă.

Rezervatia 12 Apostoli, Muntii Calimani

Mai multe aflam de pe site-ul Gorj Domino:


“Cei care se încumetă să străbată Călimanii, de la Vatra Dornei la Topliţa, îşi dau seama de frumuseţea pură a acestui munte. Ochiul îţi este ademenit de o sumedenie de bijuterii pe care doar muntele ţi le poate dărui, de la pădurile de brad dese ca peria până la stâncile sculptate misterios de natura atotştiutoare. De la rododendronul ce înroşeşte la început de vară pajiştile alpine la Iezerul „fără fund”, lacul izvorât miraculos la 2.000 de metri, „Sfinxul” Călimanilor sau stâncile care întrupează în granit cei Doisprezece Apostoli. S-a pomenit în literatura de specialitate despre virtuţile energetice ale muntelui, asemănătoare Bucegilor sau Ceahlăului, şi despre misterele preistorice pe care le ascund aceste piscuri îndrăzneţe.

Pietrele scrise ale lui Pata !

Într-un sat de la poalele muntelui, la Gura Hăiţii, în curtea unui muntean bătrân şi gospodar, se află adăpostite într-un şopron improvizat trei bucăţi de stâncă. Pe o bucată de scândura bătută de ploi, potrivită în cuie deasupra şopronului, stă scris cu vopsea „Muzeul Megaliţilor”. Nea Vasile a fost timp de vreo douăzeci de ani şofer la exploatarea de sulf din Călimani. Ştie toate tainele muntelui, îi cunoaşte dărnicia şi furia. Îi place să colinde printre jnepenii pitici, pe acolo pe unde cerul pare să se împreuneze cu pământul. Aşa şi-a învăţat şi copiii. Să respecte muntele cu măreţia şi greutăţile lui. Vasile Pata ne-a povestit că în 4 iunie 1987, după o zi ploioasă, cum sunt multe pe aici, mergea, împreună cu nevasta şi cu fiul lui, către cei 12 Apostoli. Claudiu Pata, care era în clasa a XII-a atunci la un liceu în Vatra Dornei, a descoperit, în şanţul adânc de 2 metri, săpat de viitură, o piatră pe care erau gravate însemne ciudate, printre care şi simbolul soarelui. „Fiul meu ne-a spus, cu răsuflarea tăiată, că a descoperit o stâncă ciudată. O stânca cu nişte înscrisuri tainice şi câteva desene greu de desluşit”, ne-a povestit bătrânul. „A venit şi geologul şantierului să vadă minunea, împreună cu un profesor. Ei au anunţat Institutul de Ştiinţe de la Bucureşti. Apoi, s-au mai găsit încă trei pietre gravate. A aflat şi profesorul Traian Naum, cel care era cu adevărat interesat de munţii Călimani şi cu care ne cunoşteam de câţiva ani. El a venit împreună cu un arheolog, cu Marin Cârciumaru. Când profesorul Naum a văzut pietrele, a îngenuncheat şi avea lacrimi în ochi”, a adăugat Vasile Pata.

«Doar străinii sunt interesaţi de megaliţi» !

Ajutat de câţiva localnici, Vasile Pata a dus pietrele acasă. Specialiştii din Bucureşti au luat în serios descoperirea lui nea Vasile. Aşa a ieşit la iveală originea stâncilor, care se pare că au fost inscripţionate pe la mijlocul mileniului IV. î.e.n. Semnele de pe ele sunt identice cu literele alfabetelor geţilor. Însemne bizare, scrijelite în piatră, câteva simboluri solare, asemănătoare celor din vechile culturi antice, egiptene sau aztece. Un desen pare să simbolizeze Soarele şi câteva planete. Altul pare un simbol precreştin. Un altul seamănă izbitor cu un OZN! În legătură cu primul megalit descoperit de familia Pata, autorii lucrării „Munţii Călimani”, Traian Naum şi Emil Butnaru, fac următoarele observaţii: „Totalitatea gravurilor de pe latura principală a megalitului sunt subordonate, prin modul în care au fost efectuate, cultului soarelui, marele cerc cu raze «în turbină» reprezentând probabil discul solar întâlnit uneori în gravurile din Franţa, Portugalia, Italia etc.” Nea Vasile spune că „am hotărât împreună (n.r. – cu profesorul Traian Naum) să ducem cele patru pietre la muzeul din Vatra Dornei. Dar am văzut că sunt lăsate să zacă ascunse şi se umpleau de praf. Ba una dintre pietre a şi dispărut. A fost băgată în temelia unei clădiri! Nu le-am mai putut recupera. Am decis să le aduc acasă. Le-am expus în curtea mea, în «Muzeul Megaliţilor »”. Cu o tristeţe blândă, Vasile Pata ne spune că nu se acordă importanţă megaliţilor din ograda lui. „Din păcate, ştiinţa la noi e la pământ. Doar străinii se interesează şi vin în expediţii ca să le vadă”.

Muntele jefuit şi umilit de Ceaușești !

Exploatarea sulfului vulcanic din Călimani a început prin 1970, la îndemnul familiei Ceauşescu, care dorea cu orice preţ independenţa economică a ţării, inclusiv în ceea ce priveşte materia primă pentru industrie. S-a lucrat aici, la exploatarea sulfului, peste 25 de ani. A fost decapitat fără scrupule un munte. Negoiul românesc practic nu mai există decât pe hărţi. În fapt, acum este doar o stâncă dezbrăcată, impudic şi sinistru. Se văd aici toate măruntaiele pământului. Straturile geologice aşezate temeinic în timp, unul câte unul. Mâna de sulf nu a fost rentabilă niciodată. Acoperea doar 5% din necesarul industriei din acea perioadă. A lăsat însă în urmă, după ce a fost închisă în 1997, un adevărat dezastru ecologic. Un munte complet distrus, un alt munte, la fel de înalt şi „falnic” de steril de mână, izvoare şi pâraie otrăvite… Directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, inginerul Iluță Cocris, a declarat, că „în prezent se derulează un proiect de reconstrucţie ecologică a fostei exploatări miniere de sulf Călimani, finanţat de Guvernul României. 200 ha de teren arată şi acum, după unsprezece ani de la închiderea minei, ca un straniu peisaj selenar, lipsit complet de viaţă. Rănile naturii se vor vindeca doar în câteva zeci de ani”.”[1]

SURSE

1.


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...