Misterul de la Balotești, un accident aviatic pus sub semnul întrebării

„În 31 martie 1995, la ora 9.oo, un avion AIRBUS al companiei TAROM, se prăbușea la Balotești, după două minute de zbor. 60 de oameni au murit în catastrofa aviatică. La 22 de ani de la această catastrofă au rămas câteva întrebări fără răspunsuri.
În presa vremii, s-a scris că prețul tragediei a fost arestarea teroristei japoneze Yokiko Ekita. Aceasta era membră a Armatei Roșii Japoneze si fusese eliberată în anul 1977, după ce militanții de stânga deturnaseră un avion de pasageri în India. Aceștia au cerut la schimb eliberarea a 12 teroriști.
Ulterior, ea a fost capturată în România, unde trăia sub identitate falsă. Ea a fost expulzată în Japonia. S-a spus că această catastrofă a fost o mână criminală care avea legătură cu cazul de mai sus.
Printre rămășițe s-au descoperit un pașaport cu un nume care nu figura pe lista pasagerilor, o bucată de piele de pe spatele cuiva, tatuată în întregime cu imaginea unui dragon și legitimația unui polițist thailandez.
Pe de altă parte, presa belgiană a scris că avionul a fost doborât de teroriști algerieni din Frontul Islamic al Salvării. Înainte de producerea catastrofei, Bruxelles fusese amenințat cu un val de atentate. Ambasadorul Franței la București a primit un telefon de la un arab care revendica atentatul.
Martorii oculari au susținut că avionul ar fi explodat în aer. SRI-ul a refuzat să dea un comunicat de presă pe marginea catastrofei.
La bordul avionului, se afla Doina Jurcovan, stewardesă. Soțul său, Valter Jurcovan, murise în 28 decembrie 1989, în urma unui accident aviatic.
Împreună cu alte șase persoane, fusese trimis la Belgrad ca să aducă sânge pentru răniți. Avionul a fost doborât în județul Dâmbovița. Nici până în prezent nu se cunosc circumstanțele acestui accident. După şase ani, a murit și Doina, soția sa, în accidentul de la Balotești.
Multe declarații ale martorilor au dispărut de la dosarul anchetei, iar probe de la locul accidentului erau pe câmp și la câțiva ani de la tragicul eveniment.
Aeronava care s-a prăbușit la Balotești efectuase 6200 de zboruri și era asigurat cu 45 milioane de dolari.”[1]
SURSE
- https://www.efemeride.ro/misterul-de-la-balotesti-un-accident-aviatic-pus-sub-semnul-intrebarii
- Foto: Toni Salabasev/Mediafax
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.