Indicațiile terapeutice ale trifoiului roșu
“Denumire stiintifica: Trifolium pratense.
Trifoiul rosu este o erbacee perena, cu o tulpina ce poate atinge pana la un metru inaltime, fiind muchiata si doar putin ramificata. Creste sub forma de tufe. Trifoiul rosu face parte din familia leguminoaselor. Este o planta furajera suculenta si hranitoare pentru animale si, din acest motiv, se cultiva. Florile au culoarea rosie, violacee sau albastruie, fiind grupate in capitule ovale.
Trifoiul infloreste timp indelungat, din mai si pana in octombrie. Creste nu numai in culturi, ci si in stare salbatica – prin pajisti, fanete, poieni de padure. Pentru uz medicinal se recolteaza capitulele florale, fara codita. Se prepara infuzie, tinctura, decoct.
Substante active importante: mucilagii, saponozide, ulei esential, flavone.
Indicatii terapeutice
Preparatele din flori de trifoi rosu sunt recomandate in deranjamente stomacale si intestinale, fiind sedative si laxative si, totodata, un regulator al traficului gastro-intestinal. Aceste preparate mai sunt indicate in afectiuni ale prostatei, afectiuni ale cailor respiratorii, osteoporoza, boli de rinichi, spondiloza.
Descoperiri recente arata ca preparatele de trifoi rosu sunt si un agent de stimulare a imunitatii organismului. Trifoiul rosu are, deci, proprietati sedative, antiseptice, antiinflamatoare, diuretice, mineralizante.
Trifoiul alb (Trifolium repens) este, de asemenea, o leguminoasa perena, cu lastarii mai putin puternici si ceva mai mici decat cei ai trifoiului rosu, cu flori albe, avand aceleasi utilizari – deci ca planta furajera si ca planta medicinala.
Alte specii de trifoi: trifoiul de munte (Trifolium montanum), trifoiasul (Trifolium campestre). Si aceste specii au proprietati medicinale asemanatoare cu ale trifoiului rosu, precum si cu ale trifoiului alb.”[1]
SURSE
- https://sanatate.bzi.ro/indicatiile-terapeutice-ale-trifoiului-rosu-8343
- Foto: sanatate.bzi.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.