Cristalele spaţiu-timp există, dar pot fi create și de oamenii de știință
“Cristalele spaţiu-timp sunt o formă ciudată a materiei care a rămas până de curând un subiect extrem de controversat. Aceste cristale au o structură atomică care nu numai că se repetă în spațiu ci și… în timp, într-o oscilație constantă. Cu alte cuvinte, față de cristalele normale, acestora li se adaugă o a patra dimensiune, mişcarea timpului. Acestea oscilează la infinit fără vreo influenţă din exterior.
Deși ar putea părea niște lucruri abstracte, inventate de presă, două echipe de cercetători independenți din Maryland și de la Universitatea Harvard au publicat lucrări similare în revista de specialitate Nature, în care descriu proprietăţile unui astfel de cristal al timpului.
Existența acestor cristale a fost susținută pentru prima dată în anul 2012 de câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică, Frank Wilczek. Profesorul împreună cu o întreagă echipă de cercetare de la MIT sugerau la acea vreme faptul că am putea adăuga unui cristal o a patra dimensiune, mişcarea timpului. Altfel spus, crearea unui obiect care poate desfăşura mişcări perpetue, deplasându-se şi revenind de fiecare dată la starea sa de energie minimă.
Fizicienii de la Universitatea Santa Barbara din California au propus că este posibil, în teorie cel puțin, construirea un cristal de spațiu-timp dintr-un sistem mare de atomi, ioni sau qubitii, particule utilizate în computerele cuantice. Acest lucru a devenit realitate cinci ani mai târziu iar acum știința încearcă să găsească și o aplicație pentru aceste cristale. Una dintre aplicațiile cele mai promițătoare este cea de calcul cuantic. Cristalele le-ar putea permite fizicienilor să creeze sisteme cuantice stabile la temperaturi mult mai mari decât pot fi realizate acum.”[1]
SURSE
- http://www.cunoastelumea.ro/este-oficial-cristalele-spatiu-timp-exista-dar-pot-fi-create-si-de-oamenii-de-stiinta-la-ce-vor-folosi
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.