Computerele au reușit pentru prima dată să identifice în mod corect emoțiile umane
“Domeniul neuroștiinței a fost „electrocutat” de curând de o realizare de proporţii: un fel de capacitate de „citire a minţii”, care promite dezvăluirea misterelor ce înconjoară funcţionarea materiei cenuşii.
În luna aprilie a acestui an (2013), o echipă de oameni de ştiinţă din Japonia a anunţat că poate identifica diferite obiecte ce apar în visul unui subiect, cum ar fi o casă, un ceas sau o persoană iubită. Ceea ce nu reuşeau însă oamenii de știință era să se determine ce anume simte în acele momente subiectul; cu alte cuvinte, nu se puteau identifica şi „măsura” emoţiile acestuia.
Totuşi, la sfârşitul lunii iunie un nou studiu realizat la Carnegie Mellon University a arătat că oamenii de ştiinţă au putut să indice cu precizie natura emoţiilor unui subiect, bazându-se doar pe activitatea lui cerebrală.
Studiul a avut ca bază de experiment o serie de emoţii umane obişnuite, cum ar fi mânia, dezgustul, invidia, fericirea, dorinţa sexuală, mândria, tristeţea şi ruşinea. Grupul de subiecţi a fost alcătuit numai din actori, care au fost rugaţi să genereze în ei înşişi, rând pe rând, aceste emoţii. Creierul lor a fost monitorizat încontinuu de o aparatură specială, iar un computer puternic a analizat rezultatele finale, realizând un model al lor.
Bazându-se pe scanările efectuate, modelul elaborat de computer a permis mai apoi cercetătorilor să indice corect emoţiile subiecţilor, atunci când acestora li se arătau anumite fotografii. La modul esenţial, fiecare emoţie avea propria ei „semnătură” neuronală în creierul subiecţilor.
Modelele activităţii creierului la acei subiecţi nu au fost însă limitate doar la grupul acelor persoane, ci el a putut fi de asemenea aplicat cu succes la alte persoane care nu au participat la teste.
Interesant este că, dintre toate emoţiile, computerul putea identifica cel mai uşor dorinţa sexuală, care după cum s-a putut constata, are o „semnătură” neuronală net distinctă de „semnăturile” celorlalte emoţii umane.”[1]
SURSE
- http://www.edituradaksha.ro/articles/view/computerele-au-reusit-pentru-prima-data-sa-identifice-in-mod-corect-emotiile-umane-a161
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.