Complexul megalitic din satul Carnac, regiunea Bretagne, nord-vestul Franței

Distribuie!

“Din sute de situri megalitice existente în Europa, doar câteva, cum ar fi Stonehenge, sunt cunoscute opiniei publice și stârnesc adevărate dezbateri în mass-media. Multe altele, deși poate la fel de interesate, rămân în umbră, existența lor nefiind prea mediatizată.

Acest lucru se petrece și în cazul sitului megalitic din satul Carnac, regiunea Bretagne, în nord-vestul Franței. Aici, în plin câmp deschis, nu mai puțin de 3.000 de pietre stau în picioare aranjate în șiruri lungi de linii paralele. Se presupune că pietrele, numite de localnici „Aliniamente”, au fost așezate în perioada neoliticului, undeva în jurul anului 3.300 î.Hr.


Situl megalitic din Carnac este cel mai mare din lume. Există trei grupe majore de pietre, în funcție de așezare. Grupul „Kermario” este format din 1.029 de pietre aranjate pe zece rânduri de-a lungul unui kilometru. Grupul „Ménec” este format din 1.100 de pietre ce se întind pe o lungime de peste un kilometru, însă în acest grup pietrele sunt dispuse pe 12 rânduri. Grupul „Kerlescan” se află la aproximativ 800 de metri de primele grupe, are 13 rânduri și conține aproximativ 555 de pietre.

Semnificația acestor construcții, în special dispunerea lor, a fost dezbătută de mulți istorici și arheologi, însă nu există o ipoteză unitară. Unii sugerează că alinierile au fost folosite în scopuri religioase, în timp ce alții cred că au servit în scopuri mult mai practice, cum ar fi efectuarea de predicții astrale sau determinarea timpului optim pentru plantarea și recoltarea culturilor. Sau ar putea fi, de asemenea, niște delimitări teritoriale. Nimeni nu știe cu exactitate.

Inițial, terenul din jurul sitului a fost folosit pentru pășunat, iar multe dintre pietre au fost luate de localnici pentru a le folosi la construcția de garduri sau alei. Astăzi, pietrele rămase sunt protejate de lege, iar locul este împrejmuit.”[1]

SURSE


  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=10080
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...