Comoara lui Decebal, un mister

Distribuie!

Înainte de cucerirea Daciei și către romani, regele Decebal ar fi dat ordin să fie ascunsă comoara uriașă adunată în cetatea de la Sarmizegetusa. Ar fi fost vorba de tone de aur, argint și pietre prețioase care, potrivit estimărilor, ar valoara peste 10 miliarde de euro la nivelul prețurilor din ziua de azi. Ce s-a întâmplat cu comoara lui Decebal?

Din relatarile istoricului roman Lucius Cassius (155-229), la sfârșitul anului 105, Decebal ar fi dat ordin să fie îngropată o adevărată comoară, ca să nu ajungă pe mâinile romanilor.


Se pare că romanii au descoperit doar o parte din comoară, dovadă că, de-a lungul secolelor, mulți au fost cei care au săpat pe urmele ei.

Legenda a atras sute de aventurieri care au săpat de zor in jurul localitatilor Gradiste, Bucovna, Rusi si Calan (Hunedoara) în căutarea comorii.


Și nu numai aventurierii au căutat moștenirea regelui Decebal. Inclusiv Matei Corvin ar fi dat dispoziție să fie excavate albia râului Strei, între 1460-1470. Pare că a găsit ceva, dovadă că, la numai câțiva ani distanță, a plătit formarea unei armate uriașe care a învins turcii.

Potrivit unor documente vieneze, în perimetrul Munților Orăștie s-ar mai fi găsit, in anii 1845-1846, 165 kg de aur si peste 300 kg de argint ce proveneau din perioada dacilor. Să fi fost comoara lui Decebal? Nimeni nu știe.

Febra aurului lui Decebal

Cert este că în zonă au săpat cam toți cei care s-au aflat la putere în ultimul secol, de la nemți la comuniști și ruși.

Julian Chitta, un dizident anti-comunist, declara, recent, că în 1959, a fost pus, împreună cu alți 500 de oameni aflați în lagărul de muncă de la Hunedoara, să sape în albia Streiului, în niște zone monitorizate de arheologii sovietici.

,,Mai tarziu am aflat ca aceeasi echipa de „arheologi sovietici” a scanat cu niste aparate electronice groaie toti peretii castelului Corvin de la Hunedoara, facand gauri in piatra, si coborand niste oameni in „Fantana turcilor” si in „Tunelul de scapare”, a declarat acesta.

Au fost scoasă la lumină întreaga comoară a lui Decebal? Mai există locuri ascunse în care tezaurul dac este încă intact. Mulți sunt cei care cred acest lucru, dovadă descoperirea, de-al lungul anilor, a brățărilor dacice.

Se estimează că tezaurul dac ar valora, în banii noștri, peste 10 miliarde de euro. Ce a mai rămas din el poate fi găsit, dacă autoritățile, arheologii ar folosi tehnologia modernă pentru a scana 3D, la fel ca piramidele, întregul sit arheologic de la Sarmizegetusa și perimetrul Munților Orăștie.

Sursa: https://gadgetreport.ro

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...