Bomba Ţarului, cea mai puternică armă nucleară a fost detonată de URSS (1961)

Distribuie!

Cea mai puternică armă nucleară construită şi detonată vreodată a aparţinut Uniunii Sovietice. Denumită „Tsar bomb” (Bomba Ţarului, numele fiind dat de Occident – nr.r.), dispozitivul a fost detonat în octombrie 1961, iar până în prezent a rămas cea mai mare bombă nucleară care a fost testată vreodată.

„Tsar bomb” a fost construită într-un singur exemplar pentru a demonstra capabilităţile în Războiul Rece. Asamblarea faimoasei bombe s-a făcut în laboratorul secret Arzamas-16 din Urali. Proiectul iniţial prevedea o putere echivalentă de 100 megatone TNT, care mai apoi a fost redusă la 50 megatone pentru a se limita contaminarea radioactivă. În urma exploziei experimentale a rezultat o putere de 57 de megatone.


Bomba Ţarului a fost detonată de către URSS pe data de 30 octombrie 1961, în arhipelagul Novaia Zemlia, o zonă nelocuită. Aceasta a fost aruncată dintr-un avion şi pentru a-i încetini căderea s-a folosit o paraşută de 800 kg, dând astfel timp avionului să se îndepărteze suficient la o distanţă de 45 km de epicentru. Bomba a ajuns pe sol după 46 de secunde de la lansare.

Mingea de foc a avut un diametru de 5-7 kilometri, iar lumina exploziei a fost atât de puternică încât s-a putut vedea de la o distanţă de 1.000 kilometri.


Ciuperca s-a ridicat la 64 kilometri altitudine şi a avut un diametru de 30-40 kilometri. Deflagraţia a distrus toate clădirile din oraşul Severnâi, situat la 55 de kilometri distanţă. Explozia s-a resimţit şi s-a văzut chiar şi din Finlanda. Puterea degajată în cele 39 nanosecunde ale exploziei a fost de aproximativ 1,4% din puterea Soarelui. Conform specialiştilor, undele de şoc atmosferice au făcut inconjurul planetei de 3 ori.

Bomba a fost detonată pentru că sovieticii au vrut doar să le demonstreze americanilor că pot construi cele mai puternice arme nucleare la momentul respectiv.

Sursa: https://bzb.ro/stire/bomba-tarului-cea-mai-puternica-arma-nucleara-detonata-vreodata-a172208

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...