Bomba Ţarului, cea mai puternică armă nucleară a fost detonată de URSS (1961)

Distribuie!

Cea mai puternică armă nucleară construită şi detonată vreodată a aparţinut Uniunii Sovietice. Denumită „Tsar bomb” (Bomba Ţarului, numele fiind dat de Occident – nr.r.), dispozitivul a fost detonat în octombrie 1961, iar până în prezent a rămas cea mai mare bombă nucleară care a fost testată vreodată.

„Tsar bomb” a fost construită într-un singur exemplar pentru a demonstra capabilităţile în Războiul Rece. Asamblarea faimoasei bombe s-a făcut în laboratorul secret Arzamas-16 din Urali. Proiectul iniţial prevedea o putere echivalentă de 100 megatone TNT, care mai apoi a fost redusă la 50 megatone pentru a se limita contaminarea radioactivă. În urma exploziei experimentale a rezultat o putere de 57 de megatone.

Bomba Ţarului a fost detonată de către URSS pe data de 30 octombrie 1961, în arhipelagul Novaia Zemlia, o zonă nelocuită. Aceasta a fost aruncată dintr-un avion şi pentru a-i încetini căderea s-a folosit o paraşută de 800 kg, dând astfel timp avionului să se îndepărteze suficient la o distanţă de 45 km de epicentru. Bomba a ajuns pe sol după 46 de secunde de la lansare.

Mingea de foc a avut un diametru de 5-7 kilometri, iar lumina exploziei a fost atât de puternică încât s-a putut vedea de la o distanţă de 1.000 kilometri.

Ciuperca s-a ridicat la 64 kilometri altitudine şi a avut un diametru de 30-40 kilometri. Deflagraţia a distrus toate clădirile din oraşul Severnâi, situat la 55 de kilometri distanţă. Explozia s-a resimţit şi s-a văzut chiar şi din Finlanda. Puterea degajată în cele 39 nanosecunde ale exploziei a fost de aproximativ 1,4% din puterea Soarelui. Conform specialiştilor, undele de şoc atmosferice au făcut inconjurul planetei de 3 ori.

Bomba a fost detonată pentru că sovieticii au vrut doar să le demonstreze americanilor că pot construi cele mai puternice arme nucleare la momentul respectiv.

Sursa: https://www.bzb.ro/stire/bomba-tarului-cea-mai-puternica-arma-nucleara-detonata-vreodata-de-urss-a172208

Foto: Internet

Citiți și...

Mezhgorye este un oraș închis din Rusia, fondat în 1979, despre care se crede că adăpostește oameni care lucrează în Muntele Yamantaw

Platoul Marcahuasi din Peru și cele 22 de vortexuri energetice

Încă din Antichitate sunt cunoscute persoane care au avut calităţi de clarvăzători

Templul Kailasa, cea mai mare construcţie monolitică din lume făcută într-un munte

În vara anului 1974, în Langley, Virginia, câţiva ofiţeri CIA au lansat prima misiune de spionaj PSI documentat din istoria Statelor Unite. Ţinta a fost un centru secret de cercetări dintr-o regiune îndepărtată din Republica Kazahstan

Bazele subterane din Marea Britanie

Comorile din templele indiene: aeronave Vimana și bogății inestimabile

Harta lui Piri Reis arată coasta vestică a Africii, coasta de Est a Americii de Sud și coasta nordică a Antarcticii

O nouă cameră, de mărimea unui avion de pasageri, descoperită în Marea Piramidă din Egipt

Antarctica ascunde numeroase secrete și lucruri misterioase

Proiectul Looking Glass: Scopul acestui proiect este pe de o parte acela de a observa chiar şi cele mai fine distorsiuni temporale (chiar şi de ordinul milisecundelor) din trecut, iar pe de altă parte acela de a perfecţiona o tehnologie capabilă să „privească” în viitor la mai multe „scenarii” virtual posibile pentru a putea fi aleasă în momentul prezent linia temporală cea mai favorabilă pentru versiunea pe care cei aflaţi la putere o doresc

Richard Sauder - Baze subterane secrete

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...