17 ianuarie 1966, două avioane americane s-au ciocnit deasupra Spaniei. Unul dintre aparate, un bombardier strategic B-52, transporta patru bombe cu hidrogen, trei dintre ele fiind pierdute deasupra Palomares, Andaluzia
„Bombele nucleare PIERDUTE de americani pe plajele Spaniei. Zona este şi acum contaminată| GALERIE FOTO
La începutul anului 1966, executivul de la Washington a ordonat iniţierea operaţiunii Chrome Dome, ce consta în trimiterea unor bombardiere înarmate cu bombe cu hidrogen. Aeronavele trebuiau să survoleze cerul la limita graniţelor fostei Uniuni Sovietice.
Potrivit Daily Mail, bombele model B28RI erau de de câteva zeci de ori mai puternice decât cea care a devastat Hiroshima.
Misiunea consta în traversarea Atlanticului şi a Mediteranei pentru a survola Munţii Caucaz.
Pe ultima parte din drumul spre casă, în timp ce avionul primea combustibil de la un avion alimentator, s-a întâmplat dezastrul. Ambele avioane zburau la înălţimea de 9.450 metri când s-au ciocnit. Potrivit unei anchete, cea mai probabilă cauză a incidentului a fost o eroare de pilotaj.
Aeronava de tip KC-35 s-a izbit puternic de partea superioară a bombardierului şi a urmat o explozie foarte puternică. Cei patru oameni din aeronava KC-35 au murit, iar din bombardier au reuşit să se salveze patru din cele şapte persoane.
Avionul care transporta bombele cu hidrogen s-a prăbuşit n apropier de satul pescăresc Palomares, de pe coasta mediteraneană a provinciei spaniole Andaluzia.
Trei dintre bombe au căzut pe sol. În cazul a două dintre ele a explodat materialul neradioactiv, iar a patra a căzut în Marea Mediterană.
Solul şi atmosfera au fost contaminate cu plutoniu, principalul element radioactiv dintr-o bombă cu hidrogen. Au fost afectate 260 hectare de pământ unde se aflau ansambluri rezidenţiale, terenuri agricole şi păduri. Locuitorii din Palomares au fost evacuaţi de urgenţă şi li s-a permis întoarcerea numai după operaţiuni ample de decontaminare.
În prezent, plajele din Andaluzia sunt promovate de agenţiile de turism, însă oamenii de aici se tem că pericolul nu a trecut.”[1]
SURSE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.