Heracleion, orașul scufundat în Marea Mediterană

Distribuie!

“Heracleion, orașul scufundat în Marea Mediterană

Vechiul oras egiptean Heracleion, numit si Thonis, s-a scufundat in Marea Mediterana acum 1.200 de ani. S-a crezut despre el ca este doar o legenda, dar orasul vizitat de Elena din Troia si Paris si mentionat de catre Homer a fost descoperit de catre arheologi la 45 de metri sub apa.


In ultimele luni, arheologi din intreaga lume s-au adunat la Univeristatea Oxford pentru a discuta despre descoperirile care au inceput sa fie scoase la suprafata, din comorile de la Heracleion, potrivit, The Telegraph.

Orasul a fost descoperit la inceputul ultimului deceniu si arheologii au inceput sa-i dezvaluie secretele. Orasul a fost centrul vamal principal prin care se efectuau toate schimburile comerciale provenite din Grecia si din alte zone din Marea Mediterana, care intrau in Egipt.


Arheologii au descoperit epavele a mai mult de 64 de nave ingropate in nisip, care zac pe fundul marii.

S-au descoperit monede din aur, obiecte din bronz, o statuie uriasa de 4,8 metri, dar si sute de statui mai mici ale zeitatilor.

“Acesta este un oras important pe care l-am excavat. Situl istoric este conservat in mod uimitor. Suntem acum in zona cea mai interesanta si incercam sa intelegem cum a fost viata acolo.

Navele sunt cu adevarat interesante, aici au fost descoperite cel mai mare numar de nave din lume, gasind peste 700 de ancore”, a spus dr. Damian Robinson, director al Centrului Oxford pentru arheologie maritima al Universitatii Oxford.

In centrul orasului scufundat s-a gasit un mare templu inchinat zeului suprem al egiptenilor din acea vreme, Amun-Gereb.

“A fost cel mai important port comercial international al Egiptului din acea perioada”, a explicat Robinson.

Orasul este scufundat sub apa la aproximativ 45 de metri, situl gasindu-se in locul unde astazi este golful Aboukir. Se crede ca orasul a fost construit in secolul al VIII-lea i.Hr. si se afla la gura de varsare a fluviului Nil in Marea Mediterana.

Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata cauza scufundarii orasului 1.000 de ani mai tarziu, dar se crede ca nivelul marii a crescut treptat si s-a produs o prabusire brusca a solului.

“Dovezile arheologice sunt pur si simplu coplesitoare. Ele au fost neatinse si protejate de nisip pe fundul marii, timp de secole”, a spus Sir Barry Cunliffe, arheolog la Universitatea Oxford.

“Suntem doar la inceptul cercetarilor noastre. Va trebui probabil sa continuam sa lucram in urmatorii 200 de ani pentru a intelege pe deplin ceea ce a fost orasul Thonis-Heracleion”, a declarat dr. Franck Goddio, care conduce lucrarile de excavare.”[1][2]

SURSE

  1. https://www.bzi.ro/heracleion-orasul-scufundat-in-marea-mediterana-video-748936
  2. https://ziare.com/magazin/arheologie/secretele-unui-oras-egiptean-antic-descoperit-pe-fundul-marii-video-1232628
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...