Topul celor mai mari mistere ale lumii, rămase neexplicate

Distribuie!

“Putine povesti ne captiveaza atentia la fel de mult cum o fac misterele neelucidate. Coduri, puzzle-uri si arta publica ce contine mesaje criptate, toate ne intriga si genereaza zeci de teorii care de care mai fanteziste. Ne intrebam cine si de ce a codat mesajele, ce secrete ascund acestea, iar istoricii si expertii in criptografie depun eforturi supraomenesti pentru a ajunge la un raspuns.

Cei familiarizati cu povesti precum „Ingeri si demoni„, „Codul lui Da Vinci” sau „Comoara Nationala” trebuie sa recunoasca faptul ca acestea par niste biete cenusarese in comparatie cu cele mai mari mistere ale lumii ramase neelucidate.


1. Manuscrisul Voynich

Numit dupa americanul de origine poloneza Wilfrid M. Voynich, specializat in comercializarea de carti vechi, manuscrisul a fost achizitionat de acesta in 1912. Cu toate ca este mai mic decat o carte obisnuita, manuscrisul are 240 de pagini, iar ceea ce nedumereste si astazi oamenii de stiinta este limbajul folosit, ramas necunoscut si pana astazi.


Paginile sunt pline de desene ciudate si diagrame, relatari despre evenimente ciudata si plante care nu fac parte din nici o specie existenta la acea vreme sau astazi. Nu exista date despre autor, iar testele au indicat faptul ca manuscrisul a fost realizat undeva intre anii 1404 si 1438.

Potrivit teoriilor referitoare la originea si natura manuscrisului, unii considera ca este, de fapt, o farmacopee, fiind realizat pentru a aborda diverse subiecte din domeniul medicinei acelor vremuri. Parerea este justificata de numeroasele plante, acestea generand si alte ipoteze, potrivit carora manuscrisul ar fi fost realizat de un alchimist. In ceea ce priveste diagramele, de origine cosmica si astronomica, i-au facut pe multi sa creada ca lucrarea este de origine extraterestra. Cert este un singur lucru, anume ca manuscrisul nu este un fals.

2. Kryptos

Kryptos este o sculptura misterioasa, realizata de artistul Jim Sanborn, ce a fost amplasata in fata sediului CIA din Langley. Codul este atat de complex incat nici macar agentii CIA nu au reusit sa-l descifreze. Sculptura contine patru inscriptii, trei dintre acestea fiind decodificate. A patra a ramas un mister si pana astazi. In 2006, Sanborn a precizat ca primele trei inscriptii contin indicii pentru descifrarea celei de-a patra, iar in 2010 a mai oferit un indiciu: 64-69 NYPVTT si textul BERLIN.

3. Cifrurile Beale

Cifrurile Beale constau intr-un set de patru texte codificate, despre care se spune ca ar oferi indicii asupra locului unde este ingropata cea mai mare comoara din Statele Unite, ce face parte din patrimoniu. Sute de kilograme de aur, argint si bijuterii.

Comoara ar fi fost obtinuta de misteriosul Thomas Jefferson Beale in 1818, in timp ce facea sapaturi in Colorado. Din cele trei cifruri, doar al doilea a fost decodat, cheia fiind chiar textul Declaratiei de Independenta a Statelor Unite, fapt curios daca se tine cont ca Beale are acelasi nume cu cel care a scris textul.

Textul descifrat indica faptul ca aceasta comoara a fost ingropata in Bedford, insa locul final ramane o necunoscuta. Pana in ziua de astazi numerosi vanatori de comori au facut sapaturi, adesea ilegale, pentru a descoperi comoara..

4. Discul Phaistos

Misterul acestui disc, Phaistos Disc, este generat de o poveste ce seamana foarte mult cu un scenariu caracteristic filmelor cu Indiana Jones. Descoperit de arheologul italian Luigi Pernier in 1908, sit-ul palatului Minoan din Phaistos, discul este facut din lut ars si contine simboluri misterioase, un tip necunoscut de hieroglife.

Se crede ca discul a fost realizat undeva in al doilea mileniu dupa Hristos, iar expertii sunt de parere ca scrierea este cea folosita in Creta antica. Exista insa o singura problema: acest tip de scriere este imposibil de descifrat.

5. Inscriptia Shugborough

Realizata in secolul al 18-lea, monumentul contine literele DOUOSVAVVM, un cod pe care specialistii se chinuie sa il descifreze de 250 de ani. Identitatea celui care a scris codul ramane necunoscuta, insa sunt banuiti Cavalerii Templieri, iar cei care au studiat mesajul cred ca ar indica locul unde se afla Sfantul Graal. Nici Charles Dickens sau Charles Darwin nu au reusit sa sparga codul.

6. Cazul lui Tamam Shud

Cazul Tamam Shud este unul dintre cele mai mari mistere ale Australiei. Cazul se refera la un barbat gasit mort in decembrie 1948 pe plaja Somerton din Adelaide, Australia. In afara de faptul ca barbatul nu a fost niciodata identificat, misterul s-a adancit in momentul in care, in buzunarul hainei sale, politistii au descoperit o hartie pe care erau scrise cuvintele „Tamam Shud”.

Traducerea aproximativa ar fi „terminat”, iar fraza se regaseste pe ultima pagina a colectiilor de poeme „Rubaiyat” – Omar Khayyam. Mai mult, intr-o copie din colectia Khayyam a fost gasit un cod despre care se banuieste ca ar fi fost lasat chiar de persoana decedata.

7. Semnul Wow!

Intr-o noapte de vara, in anul 1977, Jerry Ehman, voluntar SETI, grup care cauta dovezi ale vietii extraterestre, a devenit probabil primul om care a primit un mesaj din partea unei inteligente superioare. Ehman scana spatiul cu ajutorul aparatului radio, moment in care a primit un semnal, cu durata de 72 de secunte. Semnalul provenea dintr-o zona aflat in constelatia Sagetatorului, langa steaua Tau, la 120 de ani lumina distanta de pamant.

8. Literele Zodiac

Aceste litere constau in patru mesaje criptate, despre care se crede ca ar fi fost scrise de Zodiac, un criminal in serie care a terorizat locuitorii din San Francisco in anii 1960 – 1970. Literele au fost scrise, cel mai probabil, pentru a-i induce in eroare pe politisti si jurnalisti, insa un mesaj a fost descifrat. Si identitatea criminalului ramane un mister, iar din 1970 nici o crima similara nu a mai fost raportata.

9. Pietrele din Georgia

Pietrele din Georgia mai sunt numite si Stonehenge-ul american. Este un momnument din granit, amplasat in Elbert, in 1979. Pietrele sunt gravate in opt limbi – cele 10 noi porunci pentru o era a ratiunii. Pietrele sunt aliniate cu diferite planete. Cea mai interesanta dintre porunci este prima:

„Mentine umanitatea sub 500.000.000 de persoane, in echilibru cu natura”. Porunca seamana putin cu planul Illuminati de a mentine omenirea la un anumit numar de indivizi, mai usor de controlat si, totodata, numarul fix nu duce la o criza de resurse. Unii adepti ai teoriilor conspiratiei sunt de parere ca pietrele au fost realizate de o societate secreta Luciferica, ce doreste instaurarea Noii Ordini Mondiale.

10. Rongorongo

Rongorongo este o scriere misterioasa, inscriptiile fiind descoperite pe diverse artefacte din Irlanda de Est. Cei mai multi sunt de parere ca reprezinta un sistem de scriere foarte vechi, poate unul dintre primele tipuri de scris independent inventate de umanitate. Din pacate, scrisul nu poate fi descifrate si nici mesajul.”

Sursa: https://www.bzi.ro/topul-celor-mai-mari-mistere-ale-lumii-ramase-neexplicate-foto-381882

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...