SUA au susținut dictatura coloneilor din Grecia (1967-1974)

Distribuie!

Începând cu 21 aprilie 1967, Grecia s-a aflat sub un regim dictatorial militar⁠, care a abolit drepturile civile, a dizolvat partidele politice și a exilat, încarcerat și torturat politicieni și cetățeni pentru convingerile lor politice.

În anul 1973, liderul juntei militare, Georgios Papadopoulos, a întreprins un proces de „liberalizare” a regimului, care a inclus eliberarea deținuților politici și ridicarea parțială a cenzurii, precum și promisiunea unei noi constituții și că se vor organiza noi alegeri pentru revenirea la un regim civil. Elementele de opoziție⁠, inclusiv socialiștii, primeau astfel posibilitatea de a acționa politic împotriva juntei.


Statele Unite aveau un interes clandestin in suprimarea socialiștilor și au însărcinat un agent CIA pe nume John Maury să ofere consultații liderilor Juntei. Vicepreședintele american Spiro Agnew a lăudat junta ca „cel mai bun lucru care i s-a întâmplat Greciei de când a domnit Pericle în Atena antică”.

Junta încerca să controleze toate aspectele vieții politice și suprimase sindicalismul studențesc din 1967, interzicând alegerile studențești în universități, recrutând⁠ cu forța studenți în armată și impunând lideri sindicali nealeși ai studenților în sindicatul național al studenților, EFEE. Aceste acțiuni au generat sentimente anti-juntă în rândul studenților, iar studentul la geologie Kostas Georgakis⁠ s-a sinucis în 1970 la Genova, Italia în semn de protest împotriva juntei. Cu acea excepție, prima acțiune publică masivă împotriva juntei a fost cea studențească de la 21 februarie 1973.


Pe 21 februarie 1973, studenții de la drept a intrat în grevă⁠ și s-au baricadat în clădirile Facultății de Drept a Universității din Atena, în centrul orașului Atena, cerând abrogarea legii care impunea recrutarea⁠ forțată a „tinerilor subversivi”, după ce 88 de colegi ai lor au fost luați cu forța în armată. Poliția a primit ordin să intervină și mulți studenți au fost supuși actelor de brutalitate ale poliției.

Evenimentele din noiembrie 1973 marchează începutul sfârșitului pentru dictatura coloneilor (1967-1973), scrie grecehebdo.gr.

Bilanțul acestei mișcări de protest: sute de persoane arestate și 24 de morți, după intervenția cu tancurile la Politehnică, potrivit studiului realizat de istoricul Leonidas Kallivretakis, dat publicității în 2004 de Fundația Elenă Națională de Cercetare (EIA).

SURSE

  1. Wikipedia
  2. https://evenimentulistoric.ro/atena-nu-uita-si-nu-iarta-46-de-ani-de-la-revoltele-studentesti-impotriva-dictaturii-coloneilor.html
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...