Pestera "Piatra Altarului" – o minune a Romaniei unde densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume !

Distribuie!

Romania este superba, caci avem toate formele de relief, avem cea mai veche istorie din lume, potrivit multor cercetatori, atat straini, cat si autohtoni, avem o mare, un triunghi de munti, o delta, peisaje absolut uimitoare ce adum zeci de mii de turisti straini anual.

csp12 csp13 csp52 csp56

Una dintre aceste frumuseti ale Romaniei este si Pestera “Piatra Altarului”, fiind considerata o minune a Pamantului, unde densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume, asa cum scrie Vocea Transilvaniei:


“Descoperită în anul 1984 de către speologii Clubului Politehnica din Cluj şi este dezvoltată pe patru nivele, lungimea totală a galeriilor fiind de 3.146 m. Peştera Piatra Altarului se diferenţiază prin spectaculozitatea formaţiunilor, ce îţi taie răsuflarea prin grandoare, gingăşie, finisaje naturale perfecte şi pline de graţie

Din cele patru nivele, unul este activ unul semiactiv şi două fosile. Caracteristica acestei peşteri o reprezintă bogăţia şi varietate de speleoteme calcitice.

Este o cavitate foarte bogată în formaţiuni, dar şi varietatea de speleoteme calcitice este de excepţie. Sala Palatului şi Galeria Paradisului sunt cele mai renumite, iar dintre formaţiuni, macrocristalele de calcit, buzduganii şi nuferii, cristalele scheletice de calcit, în formă de triunghiuri excavate, stalagmitele monocristal, coloanele tip palmier, draperiile, coralitele, perlele de peşteră, etc.

“Densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume. S-au format sub apă, fiind singura de acest fel din România. Accesul în peşteră este destul de greoi, nu este o peşteră pentru novici”, susţine Radu Ghiţulescu, speolog la Politehnica Cluj.

Galeria „Palatul” este o sală înaltă de 30 metri, cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. Numele a fost dat datorită înfăţişării formaţiunilor cristaliforme de pe tavanul galeriei, ce seamăna cu un candelabru imens.

“Are forma unei catedrale gotice, înaltă şi îngustă, flancată de coloane de 15-20 metri înălţime. Este un monument de arhitectură subterană unic în România.

Galeria „Paradisul” are spaţii generoase sprijinite pe coloane şi discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apă, depuneri diafane de ace, unice în peşterile noastre. Este impodobită cu baldachine, ce sunt într-un continuu proces de modificare.

Galeria “Paradisului” se sfârşeste neaşteptat, cu un pârâu de pastă fluidă, numit “laptele de lună”, de un alb nepământean, ce izvorăşte dintr-o crăpătura a calcarului.

„Geoda” din Piatra Altarului este una dintre superlativele domeniului subteran. Ea este impresionantă datorită puzderiei de cristale de calcit, împrăştiate pe întreaga suprafaţă a podelei cavernicole, sub oglinda transparentă a apei mineralizate. Acest fenomen este rar întâlnit la nivel mondial.

„Altarul Urşilor” este o galerie orizontală cu bolţi arcuite, denumită “Citimirul Urşilor”. Ursul de cavernă era un locuitor obişnuit al peşterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se poate observa un mare număr de cranii de urşi tineri şi de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Peştera are un regim de vizitare extrem de restrictiv. A fost încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional. Joacă un rol deosebit de important în descoperirea unei lumi conservate într-un masiv de calcar.”[1]

SURSE

1. http://www.voceatransilvaniei.ro/pestera-piatra-altarului-una-dintre-minunile-subterane-ale-pamantului-densitatea-cristalelor-este-printre-cele-mai-mari-din-lume-foto/


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...