Operațiunea Ajax: SUA au organizat lovitura de stat din Iran (1953)

Distribuie!

Implicarea CIA în înlăturarea premierului iranian Mohammad Mosaddegh, în august 1953, era un subiect cunoscut în cercurile politice americane, însă oficial el nu exista.

Mohammad Mosaddegh a fost ales democratic în 1951, dar politicile pe care le-a pus în aplicare, în special în privinţa industriei petroliere, au iritat Marea Britanie şi Statele Unite. Astfel, pe 19 august 1953 a avut loc lovitură de stat, în urma căreia puterea absolută la Teheran îi revenea Şahului Mohammad Reza Pahlavi, un apropiat al Statelor Unite.


Dezvăluirile privind implicarea CIA în evenimentele din Iran, din 1953, apar pe site-ul Arhivei Naţionale de Securitate, în baza actului privind dreptul la libera informare.[1]

Totul a început de la petrol


Cunoscut sub numele de Operațiunea Ajax, complotul CIA a vizat, evident, petrol iranian. Firmele occidentale controlau de zeci de ani petrolul din regiune, fie prin Arabian-American Oil Company din Arabia Saudită, fie prin Anglo-Iranian Oil Company din Iran. Când firma americană din Arabia Saudită a cedat presiunilor la sfârșitul anului 1950 și a fost de acord să împartă veniturile în mod egal cu Riadul, concesiunea britanică din Iran a fost supusă unei presiuni intense pentru a urma acest exemplu. Londra a refuzat categoric.

Ca urmare, la începutul anului 1951, pe fondul presiunii populare, premierul Mossadegh a naționalizat industria petrolieră. Britanicii au început să conspire cu serviciile de informații americane pentru a-l răsturna pe Mossadegh și a restabili puterea deplșină a șahului. Asta deși unii înalți funcționari din Departamentul de Stat al Statelor Unite au acuzat intransigența britanică pentru aceste tensiuni și au căutat să lucreze cu Mossadegh, după cum arată documentele desecretizate.

O operațiune “sub steag fals” ca la carte

Tentativa de lovitură de stat a început pe 15 august, dar a fost zădărnicită rapid. Mossadegh a făcut zeci de arestări. Generalul Fazlollah Zahedi, unul dintre conducătorii conspiratorilor, s-a ascuns, iar șahul a fugit din țară.

CIA, crezând că lovitura de stat a eșuat, a anulat orice acțiuni.
„Operațiunea a fost încercată și a eșuat și nu ar trebui să participăm la nicio operațiune împotriva lui Mossadegh care ar putea fi urmărită până în SUA”, transmiteau șefii de la centru șefului stației CIA din Iran pe 18 august 1953. „Operațiunile împotriva lui Mossadegh ar trebui întrerupte.”

Kermit Roosevelt, ofițer de top al CIA din Iran, a ales, însă, să ignore ordinul.. Un agent care era lângă el în acel moment a povestit ulterior că Roosevelt ar fi spus „Nu, nu am terminat aici.” A doua zi, pe 19 august 1953, cu ajutorul unor mulțimi „plătite” din banii CIA, lovitura de stat a reușit.

Guvernul SUA a negat de multă vreme implicarea în lovitură de stat. Departamentul de Stat a lansat pentru prima dată documente legate de lovitura de stat în 1989, dar a șters orice referință la implicarea CIA.

Abia în august 2013, la 60 de ani după lovitura de stat, Agenția Centrală de Informații (CIA) a recunoscut că a fost responsabilă atât pentru planificarea, cât și pentru executarea loviturii de stat, inclusiv prin mituirea politicienilor iranieni, a unor oficiali de rang înalt din securitate și armată. Alte documente au ieșit la lumină în 2017.[2]

SURSE

  1. https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/cia-si-schimbarile-de-regim-agentia-recunoaste-implicarea-in-rasturnarea-guvernului-iranian-109825
  2. https://evenimentulistoric.ro
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...