Nikola Tesla – un geniu care nu trebuie uitat

Nikola Tesla s-a născut în anul 1865, într-o localitate din Croația, Smiljan. Avea o memorie fenomenală. Putea să recite pagini întregi din Goethe. El a declarat că prezentul aparține scepticilor, viitorul îmi aparține.
Pleacă în SUA, cu 4 cenți în buzunar. Dorința sa era de a cuceri America. Acolo îl întâlnește pe Einstein, cu care are multe discuții despre eter. Părerile sunt divergente. Tesla considera că Pământul împreună cu atmosfera formează un uriaș condensator.
Pentru a dovedi acest lucru a aprins 200 de lămpi care se aflau la 40 de kilometri distanță față de sursa de electricitate, fără ca acestea să fie conectate. El a fabricat telecomanda fără fir, a descris principiile de funcționare ale unui microscop electronic și a descoperit radarul.
El a lăsat 135000 de pagini cu însemnări despre cercetările sale. După Leonardo da Vinci a fost cel mai mare geniu al umanității. Piedicile puse în cale cercetărilor sale de societatea americană au fost pe măsură.
Pe lângă celebrele sale invenții, Tesla a avut peste 700 de brevete. Marea sa obsesie era de a capta energia din atmosferă. În copilăria sa a fost marcat de moartea fratelui său, Daniel, care era surdo-mut. A fost o fire bolnăvicioasă, deseori fiind foarte aproape de moarte.
Poate că așa se explică frica sa față de diavol, fantome, demoni. Părinții doreau să urmeze o carieră ecleziastică. Cu mare greutate l-a convins pe tatăl său că trebuie să devină inginer.
Ca orice om avea fobiile sale. Nu putea atinge un cal, detesta camforul și cerceii. În matematică avea o atracție pentru cifra trei și pentru toate numerele divizibile cu trei. Moare la vârsta de 86 de ani, ruinat, uitat, într-o cameră de hotel din New York.
La câteva zile de la moartea sa, agenți FBI au recuperat documente cu privire la raza morții. Credința sa supremă a fost că există energie liberă. Toate invențiile și experimentele sale au fost boicotate de lumea științifică americani și de marile companii.
În anul 1952, nepotul lui Tesla, Kosanovic, a reușit să recupereze o parte din notele unchiului său. Peste 300 de file nu sunt accesibile publicului, fiind considerate top secret. SUA au minimalizat meritele lui Tesla, refuzând, la un moment dat, fă finanțeze realizarea unui bust al lui Tesla. Studenții unei universități din Michigan au făcut o colectă și în anul 1996, a fost realizat unul.
Bustul a fost refuzat de muzeele americane pentru a fi expus. Manualele nu îi pomenesc numele, iar lumea științifică a uitat verdictul Curții Supreme americane. Marconi fusese găsit vinovat pentru că utilizase 17 brevete ale lui Tesla pentru a obține celebrul semnal radio transoceanic.
SURSE
- http://www.efemeride.ro/tesla-un-geniu-uitat
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.