Experimentul Michelson-Morley
“Daca conduci de-a lungul unei sosele cu 70 km/h si o masina vine spre tine cu aceeasi viteza, care este viteza insumata a celor doua vehicule? Simplu: 140 km/h. Tine de logica, nu-i asa? Inca din anul 1887, doi fizicieni americani, Albert Michelson si Edward Morley, au aratat ca aceasta logica nu se aplica si razelor de lumina. Cei doi se straduiau sa detecteze existenta “eterului“, o substanta despre care credeau ca se afla in intregul Univers si permite luminii sa circule prin spatiu.
Vezi si Experimentul incredibil reusit de savanti
Cum cautarea a ramas fara rezultat, Michelson si Morley au ajuns la concluzia ca lumina are intotdeauna aceeasi viteza, independent de miscarea unui observator fata de aceasta. Concluzia lor i-a facut pe unii cercetatori sa priveasca rezultatele cu scepticism, consideÂrand ca miscarea Pamantului in spatiu ar fi alterat structura atomica a echipamentului utilizat.
Vezi si Experimentul Cernobrov
Albert Einstein, pe atunci tanar functionar la un birou de patente din Elvetia, credea ca detine cheia dilemei. El a argumentat ca viteza luminii nu este una obisnuita, ci o constanta universala, aceeasi pentru oricare observator. De unde s-a nascut celebra formula E=mc2.”[1]
SURSE
- https://cultural.bzi.ro/experimentul-michelson-morley-15704
- Foto: cultural.bzi.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.