Misterele din Subcarpații Buzăului
“Misterele din Subcarpatii Buzaului sunt incitante: lantul muntos de sare de la Manzalesti, pestera de sare de la Meledic, “focul viu” de la Lopatari, muzeul chihlimbarului de la Colti, locuintele rupestre din aceeasi zona sunt doar cateva trasee ce merita vizitate.
“Focul viu” de la Lopatari
Pe un drum pietruit, la circa 66 de km de Buzau, pe raza comunei Lopatari, satul Terca, se afla “focul viu”, un fenomen natural de emanatie a gazelor naturale, care o data ce ies din pamant se autoaprind in contact cu atmosfera. Traseul nu poate fi parcurs in totalitate cu masina. Obiectivul turistic nu este semnalizat.
El se gaseste pe un deal si este necesar sa va informati la localnicii din Terca. Urcusul, usor, nu dureaza mai mult de 20 minute.De fapt, locurile ascund multe bogatii, localnicii spun ca in dealurile inconjuratoare s-ar gasi rezerve importante de gaze naturale, petrol si chiar uraniu. La circa 50 km de Buzau, pe raza comunei Manzalesti, se gaseste un fenomen bizar: un lant muntos de sare.
Pana si izvoarele din zona sunt sarate, apa lor fiind folosita de catre localnici la pusul muraturilor. Lipsa de interes a autoritatilor locale si saracia au facut ca aceasta bogatie sa nu fie pusa in valoare. Din pacate, nu au fost efectuate nici macar analize pentru a determina efectele terapeutice ale acestor izvoare, scrie zonamisterioasa.eu.
Pestera de sare de la Meledic
La nu mai mult de 4 km se afla platoul Meledic, unde ar fi trebuit sa se ridice castelul Peles. Doar moartea tragica a arhitectului desemnat sa ridice castelul a determinat-o pe Regina Maria sa decida schimbarea amplasamentului. Astazi, la Meledic se mai gasesc ruinele fundatiei ce ar fi trebuit sa se transforme in palat regal.
O alta ciudatenie este lacul Meledic. Nu mai mare de un hectar, amplasat pe un munte de sare, lacul are apa dulce. In timpul verii, aici se face plaja si se pescuieste. Baile nu sunt indicate deoarece, chiar daca la mal apa este mai calduta, la circa un metru distanta apa devine brusc foarte rece, fiind pericol de stop cardiac.
Adancimea lacului este de 20 de metri.La circa un km distanta de platoul Meledic, intr-o padure de tei, se afla Pestera de sare, unica in Europa prin modul de formare. Cu toate ca nu este amenajata, cei care doresc sa o viziteze trebuie sa aiba echipament de munte si lanterne puternice. Se spune ca lungimea pesterii depaseste 30 km, iar unele sali au inaltimi de circa 200 metri.
Bulgare de chihlimbar de 3,5 kg
In mina de chihlimbar din localitatea Colti a fost gasit cel mai mare bulgare de chihlimbar din Romania, ce cantareste 3,5 kg. Muzeul chihlimbarului de aici expune numeroase piese de o rara frumusete. Pe aceste meleaguri extractia acestei pietre dateaza din epoca bronzului. In aceeasi zona se afla locuintele rupestre. Camarutele sapate in piatra reprezinta si astazi un mare mister. Nimeni nu stie cine le-a facut si cu ce scop. In aceste chilii au fost gasite inscriptii care nu au putut fi descifrate.
Tot aici a fost construita in stanca o bisericuta. Cei care isi doresc sa viziteze acest loc trebuie sa stie ca au nevoie de echipament de escaladare, iar timpul alocat unei ascensiuni este de circa o zi.Legenda spune ca la Colti s-a nascut balada Miorita, deoarece este locul unde vin in transhumanta ciobanii din Muntenia, Moldova si Transilvania.”[1][2]
SURSE
- zonamisterioasa.eu
- https://www.bzi.ro/secretul-din-subcarpatii-buzaului-746304
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.