Cetățile dacice din Munții Orăștiei – cetatea Căpâlna

Distribuie!

Cetatea este asezata ca o caciula care acopera varful dealului, dacii folosindu-se de avantajele naturale ale locului si aducand materiale de constructie de departe pentru consolidare (s-a dovedit ca la construirea turnului de straja, cu locuinte, s-a utilizat calcar de la 100km departare, de la Magura Calanului).

Cetatea are un zid de incinta construit in stilul murus dacicus si o intrare secundara, elemente care atesta destinatia militara a cetatii. Zidurile de tip murus dacicus sunt considerate elemente arhitecturale specifice dacilor, acestea fiind de altfel unul dintre motivele includerii acestei locatii in patrimoniul UNESCO.

Acest tip de ziduri se refera de fapt la doua ziduri exterioare construite din pietre mari intre care se aseaza pietris, spatiul dintre cele doua randuri de pietre fiind umplut cu pietre mai mici, ele fiind unite prin drugi grosi de lemn, asigurand astfel o rezistenta mai mare la socurile din exterior.
Cercetatorii considera ca cetatatea avea rol de aparare a muntilor Orastiei unde se afla inima regatului dac, aceasta fiind construita probabil la sfarsitul domniei lui Burebista (82-44 i.C.), zidurile sale au fost daramate partial de catre daci in urma impunerii drept conditie de pace de catre romani dupa primul razboi dacic (101-102 d.C.) si distrusa total in timpul celui de-al doilea razboi daco-roman, in preajma anului 106 d.C.”[1]

SURSE

  1. https://cultural.bzi.ro/cetatile-dacice-din-muntii-orastiei-cetatea-capalna-8805
  2. Foto: cultural.bzi.ro

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...