În perioada 1960-1970, armata americană a efectuat, în secret, teste cu arme chimice și biologice în SUA, Canada, Marea Britanie și în alte locații
In anii ’60-’70, militarii americani au efectuat teste cu arme interzise in SUA, Canada, Marea Britanie si in alte locatii
Project 112 si Project SHAD au presupus implicarea a peste 5800 de militari americani
Pentagonul a initiat o ancheta pentru determinarea numarului de persoane care ar fi putut fi expuse la substante nocive in timpul testelor
Armata americana a efectuat, in secret, in perioada 1960-1970, 50 de teste cu substante chimice si biologice pentru a observa modul lor de actiune in diferite medii si conditii meteorologice, a informat Pentagonul, transmite Mediafax.
Anuntul a fost facut la finalul unei anchete de trei ani referitoare la un program militar numit Project 112 si la continuarea acestuia, Project SHAD. Programele au fost desfasurate, in secret, pe mare si pe uscat, in diferite regiuni ale lumii – Insulele Marshall, Panama, Canada si Marea Britanie – si au implicat 5842 de militari americani.
Programul a inceput in 1961, cand secretarul Apararii din perioada respectiva, Robert McNamara, a ordonat o serie de teste pentru a se stabili daca armele chimice si biologice puteau fi introduse in arsenalul apararii nationale americane. Seful investigatorilor de la Pentagon, Dee Dodson Morris, a recunoscut ca echipa sa a descoperit documentele referitoare la derularea acestor programe din cadrul proiectului care fusese clasat si era ignorat chiar si de cei mai importanti responsabili ai departamentului.
Project 112
In iunie 1962, Statul Major Interarme a creat, la Fort Douglas (Utah), un centru care sa se ocupe de Project 112. Sase luni mai tarziu, in ianuarie 1963, Marina lansa, in largul insulei Oahu (arhipelagul Hawaii), testele Eager Belle pentru a observa daca aerosolii continand un agent biologic puteau intra in cladirile sale si pentru a evalua eficienta masurilor de protectie.
In timpul razboiului rece, strategii americani au dorit sa studieze reactia substantelor letale de tipul gazului sarin si VX la temperaturi sub zero grade Celsius, caracteristice iernilor din numeroase regiuni ale fostei URSS. Testele Whistle Down au avut loc in perioada decembrie 1962 – februarie 1963, la Fort Greely (Alaska). Rachete, bombe si mine pline cu gaz sarin si VX au fost detonate intr-o zona din apropiere de Gerstle River.
Pentagonul a lansat, la inceputul lui 1963, in zona canalului Panama, exercitiul Big Jack, in timpul caruia un avion a raspandit substante deasupra rezervatiei militare de la Fort Sherman, pentru a observa modul in care armele de distrugere in masa ar putea fi utilizate in jungla.
Testul Rapid Tan
Marea Britanie si Canada au fost alese pentru derularea testului Rapid Tan, al carui scop era determinarea perioadei de pastrare a capacitatilor mortale ale gazelor neurotoxice pe un teren. In 1967 si 1968, arme chimice mortale au fost experimentate la bazele militare de la Porton Down (Marea Britanie) si Ralston (Canada).
Un alt exercitiu, Blue Tango, a implicat 20 de experimente de raspandire, in perioada ianuarie-martie 1968, in insulele Hawaii, a unei bacterii potential letale pentru oameni.
Bacterii in mare
Pentagonul a lansat bacterii si in apele marii, pentru a vedea daca armele biologice ar fi putut fi eficiente in cazul unor atacuri declansate de pe submarine. In cadrul exercitiului Folded Arrow din 1968, USS Carbonero a raspandit un bacil in largul insulei Oahu pentru a demonstra capacitatea sistemului de armament al submarinului de a executa un atac biologic impotriva facilitatilor unei insule si a unui port.
Ancheta Pentagonului a avut ca scop determinarea numarului de persoane care ar fi putut fi expuse la substante nocive in timpul acestor teste, pentru a putea raspunde eventualelor plangeri referitoare la problemele de sanatate. Adjunctul secretarului Apararii, William Winkenwerder, s-a declarat multumit de modul in care anchetatorii au efectuat aceasta investigatie.
Sursa: ziua.ro
Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.