Comori ale dacilor descoperite în Munții Orăștiei

Distribuie!

Comoara lui Decebal și legenda ei

În afară de aducerea la lumină a fortificațiilor dacice în Munții Orăștiei, arheologii amatori și profesioniști au descoperit vaste bogății ale vechilor daci care au trăit în aceste zone. Sunt multe legende legate de aceste zone și imensele bogății încă nedescoperite deținute de dacii lui Burebista și ai lui Decebal.

Printre multe enigme și legende este și cea despre comoara lui Decebal.Se spune că regii daci adunaseră averi impresionante de-a lungul secolelor. Înainte de moartea sa, Decebal ascunsese comorile statului într-un loc cunoscut numai de el.

Legenda spune că regele a deviat râul Sargetia, aflat în Munții Orăștiei, de la cursul său și a săpat o groapă unde a așezat multe obiecte de aur și argint, apoi a adus albia la cursul iniţial.

Pentru a păstra ascunzătoarea secretă, regele a decis să omoare supușii care executaseră ordinul său. Cu toate acestea, Bicilis, unul dintre camarazii lui Decebal, a dezvăluit secretul când a fost luat ostatic de romani.

Bătrânii vorbesc și despre „blestemul șarpelui”. Legenda spune că Decebal și-a blestemat semenii pentru a fi pedepsiți de Zamolxis, zeul suprem al dacilor, dacă ar fi dezvăluit străinilor locația averii de aur.

Astfel, căutătorii de avere ar muri mușcați de un șarpe. Blestemul nu pare să-i sperie pe cei care vin în cetățile dacice cu lopeți și detectoare de metale în căutarea comorilor. În urmă cu două sute de ani, câțiva copii care își pășteau oile lângă Sarmizegetusa Regia au găsit 400 de monede de aur.

în 1982 au fost descoperite 277 de monede prețioase
În 1982, un bătrân a descoperit în curtea sa un sac plin cu 277 de monede de aur. Deşi de dimensiuni reduse, cetatea de la Piatra Roșie, aproape de Munții Orăștiei, este impresionantă prin amplasarea sa. Este construită pe o piatră imensă înconjurată de vegetație groasă și asediul său ar fi dus la mai multe pierderi de vieți omenești.

Cetatea avea o fortificație dublă. Prima terasă apărată de o palisadă de lemn cu un drum pietruit de-a lungul căruia locuitorii se plimbau zi de zi și a doua zonă fortificată, cu turnuri și ziduri de piatră. Se mai văd și astăzi cilindrii de piatră ai unui sanctuar în care preoții vremii obișnuiau să citească viitorul în stele.

Tot aici în Munții Orăștiei erau descoperite celebrele brățări de aur dacice, și erau 24 la număr. Dintre acestea, cinci tezaure de brățări din aur solid au fost jefuite de pe site-ul Sarmizegetusa Regia, România și parțial recuperate din SUA și alte țări din Europa. Între 1999 și 2001, douăzeci și patru de brățări din aur masiv au fost jefuite de pe acest site din Munții Orăștiei, dintre care s-au recuperat cele cinci.

Arheologii au mai descoperit tot în Munții Orăștiei și 473 de monede de aur. Șși acestea au fost luate din siturile arheologice din Munții Orăștiei. Monedele erau datate de la începutul secolului al II-lea. Monedele au fost și ele recuperate, iar cei prinși, 21 de persoane, au fost deferite justiției la acel moment.

Bogății ale vechilor daci descoperite în Munții Orăștiei
De-a lungul celor două secole, arheologii au descoperit în Munții Orăștiei bogații imense, de o valoare inestimabilă, atât istorică, cât și financiară. Începând cu anul 1790 și până în 2003, s-au descoperit nu mai puțin de zece astfel de bogății dacice în Munții Orăștiei, după cum urmează:

1790 – Comorile din Râpa cu galbeni
1802 – Aurul din Valea Mică
1804 – Tezaurul de aur al cărbunarilor de la Sarmizegetusa Regia
1982 – 277 de monede de aur de la Cetatea Piatra Roșie
1987 – Ofrandele de aur de la Germisara
1996 – Căldarea cu galbeni de pe Dealul Muncelului
1998 – 30 de kilograme de galbeni de la Şesul Căprăreţei
1999 – Trei brăţări de aur şi sute de Lysimahi de la Dealul Grădiştii – Sub Muchea Cetăţii
2000 – 2001 – cele 15 brăţări de aur de la Căprăreaţa
2002 – 2003 – Colierul cu pandantive şi cerceii de aur de la Căpâlna

Arheologii spun că ceea ce s-a descoperit până în prezent este doar o mică parte din ceea ce se crede a fi una din cele mai mari bogății istorice din această parte a lumii.

Sursa: https://playtech.ro/stiri/comorile-ascunse-din-romania-cum-au-fost-descoperite-tezaure-fabuloase-aur-bratari-si-alte-obiecte-dacice-415491

Foto: hunedoara.adevarul.ro

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...