CIA recunoaște experimentele pentru influențarea comportamentului uman prin dispozitive electronice
“CIA a declasificat luna aceasta un amplu dosar legat de experimentele pe animale făcute sub egida Agenției. Operațiunile ”Tacana” și ”Oxygas” au fost făcute pentru a putea transforma porumbeii călători sau delfinii în ”arme” de spionaj, dar și în ”transportoare neblindate” de încărcături explozive.
Printre aceste documente, pe care fanii conspirațiilor din toată lumea le iau acum la puricat, am găsit unul cu adevărat exploziv: parte din aceste experimente urmau să ajute la ”influențarea comportamentului uman, evaluare indirectă și asistență la interogatorii”. Adică la acțiuni asupra oamenilor. Evaluarea indirectă și asistența la interogatorii sunt ”visul” oricărei agenții de spionaj, însemnând ”scanarea” cât mai exactă a minții adversarului.
Documentul este un memorandum din 21 aprilie 1961, cu tema Studii pentru ”Ghidarea animalelor”. Textul îi era destinat directorului adjunct al CIA și era un comentariu pe tema unui articol dintr-o publicație științifică despre experimentele făcute pe câini și ghidarea lor cu ajutorul dispozitivelor electronice. Autorul este cu siguranță un personaj inițiat în cercetările efectuate de Agenție. De altfel, semnătura, răămasă secretă, poartă și TSD, Technical Services Division, structură a CIA.
După ce expune faptul că memorandumul nu impune acțiuni imediate, analistul continuă: ”Articolul din (…) (numele publicației este păstrat secret chiar și după 58 de ani n.n.) este credibil și prezintă o imagine rezonabilă a unor aspecte din domeniul stimulării electrice a creierului, așa cum le vede un profan. În timp ce aspectele tehnice ale articolului sunt corecte, trebuie să spun că nu sunt de acord cu unele considerații etice, subliniate de autor în coloana din dreapta paginii.
Rolul jucat de Sectorul de Cercetare al TSD sub coordonarea doctorului (…) (numele cercetătorului este secret n.n.) în acest ”scenariu” implică atât studiile fundamentale ale doctorului (…) cât și pe cele practice asupra (…) . Ultimele, bineînțeles, reprezintă (…) (numele unei operațiuni secrete rămâne clasificat n.n.) cu al cărei program sunteți familiarizat.
După ce experimentele noastre de la (…) au demonstrat fiabilitatea practică a stimulării electrice a creierului în tehnicile de ghidare, am transferat oamenii responsabili cu inițierea programului la (…) , deoarece (…) și (…) au considerat că aceste studii nu se încadrează în operațiunea lor. Dezvoltarea ulterioară a acestor tehnici s-a desfășurat la (…) unde avem acum și capacități de ”producție”.
La acest moment simțim că suntem aproape de a rezolva problema prototipului unui sistem prin care câinii pot fi ghidați pe anumite trasee, mai departe decât vezi cu ochii și la ceva distanță de operator, scopul fiind (…) (doar nu credeați că analiștii CIA vor declasifica și scopul acestor experimente! n.n.).
În completarea posibilelor valorificări practice ale operațiunii, acest fenomen este o unealtă utilă de cercetare în aria științelor comportamentale. Doctorul (…) este preocupat de acțiuni corespunzătoare pentru a exploata cunoștințele noastre în domeniu și de a furniza baza necesară pentru a dezvolta viitoarele aplicații ale Agenției în aria generală a Influențării Comportamentului Uman, Evaluare Indirectă și Asistență la Interogatorii.””[1]
SURSE
- https://evenimentulistoric.ro/exploziv-cia-recunoaste-studiile-pentru-influentarea-comportame.html
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.