China și fenomenul OZN

Distribuie!

“China si fenomenul OZN

Faptul ca fenomenul OZN a fost socotit de armata americana un subiect suficient de interesant pentru a cheltui pe investigarea lui 22 milioane de dolari, n-a trecut neobservat pe plan mondial. Intre altele, el a avut ecouri chiar si in presa din China, ceea ce ne da prilejul de a examina – prin intermediul unor articole din South China Morning Post, din Hong Kong – cum se relationeaza societatea din China cu fenomenul OZN si cu cautarea civilizatiilor extraterestre.


 Asa cum rezulta dintr-un articol din 22 decembrie 2017, semnat de Liu Zhen, interesul fata de fenomenul OZN a „explodat” la sfarsitul anilor 1970 si a atins un maxim doua decenii mai tarziu. Astazi, in schimb, stirile OZN sunt mentionate numai la evenimente speciale – asa cum s-a intamplat de pilda, recent, cand Pentagonul a confirmat ca a avut un program de milioane de dolari pentru cercetarea OZN. Dar, desi „farfuriile zburatoare” nu mai starnesc imaginatia publicului, unii pasionati spun ca interesul pentru ele nu va muri niciodata de tot.

 Discutiile despre OZN-uri, la nivel national, au inceput dupa 1978, odata cu revigorarea stiintei si tehnologiei, domenii care au fost neglijate in timpul Revolutiei Culturale a lui Mao Zedong. Atunci, ziarul oficial al Partidului Comunist, „Renmin Ribao” (in romaneste „Ziarul Poporului”), a publicat un articol despre OZN-uri, scris de catre Shen Hengyan, cercetator la Academia Chineza de Stiinte Sociale. Acest articol a oferit o imagine de ansamblu asupra cercetarii OZN din Vest in anii 1950 si 1960.


Subiect de presa

 In aceeasi perioada, restrictiile asupra mass-media au mai slabit in China, si au fost lansate, in intreaga tara, noi jurnale si periodice stiintifice. Unele dintre aceste publicatii sunt inca active. Qi Lian, redactor-sef al revistei Journal of Overseas Research, afirma ca publicatia aceasta a fost prima de acest fel din China care a pus cu adevarat subiectul pe harta. „In acel moment, publicul larg nu avea acces la cunostintele stiintifice si au existat numeroase mituri asupra unor subiecte precum fizica”, a spus Qi.

 La inceputul anilor 1990, revista, cu sediul in Lanzhou, a avut un tiraj de peste 300.000 exemplare per aparitie, cu cititori foarte variati, de la oameni de stiinta de varf si de la functionarii publici, la cetateni in varsta si copii de varsta scolara. Din acel moment, in fiecare an s-au inregistrat zeci de cazuri de observatii OZN, ca si de intalniri – de la presupuse rapiri pana la viol, toate puse pe seama extraterestrilor. Dupa parerea lui Qi, majoritatea acestor povesti aveau de fapt explicatii foarte simple, numai ca oamenii implicati nu intelegeau pe deplin fenomenele si stiintele naturale.

 Entuziasmul pentru fenomenele extraterestre a fost impartasit si de fostul diplomat Sun Shili, interpret de limba spaniola (inclusiv pentru Mao Zedong). Sun a fost mult timp interesat de problematica extraterestra. El tradusese in chineza cartea „Sacerdotes o cosmonautas?” (Preoti sau cosmonauti?) scrisa si publicata in Spania de catre prietenul sau Andreas Faber-Kaiser, in 1971. „Aceasta carte este rezumatul a peste 300 de carti despre OZN-uri, din toata lumea, si a fost una dintre primele cateva, pe acest subiect, puse la dispozitia intelectualilor din China… Traducerea m-a facut probabil unul dintre cei mai cunoscuti experti OZN din China”, a mentionat Sun.

 In 1979, Sun a devenit co-fondator si consilier al primei asociatii OZN din China, iar cativa ani mai tarziu, presedintele acesteia. Pana in 1988, asociatia OZN din China a crescut, ajungand la 50.000 de membri.

 Apoi asociatia OZN s-a afiliat la Asociatia de Cercetari Stiintifice Qigong din China. Practicantii qigong-ului – un sistem holistic chinez de exercitii blande, meditatie si exercitii de respiratie – au inceput sa pretinda ca poseda energie supraumana castigata din contactul cu extraterestrii. Meng, un devotat al qigong-ului, era unul dintre acestia. El declara ca inca foloseste „energia extraterestra de la nepamanteni in practica sa qigong”. Dar parteneriatul dintre asociatiile qigong si OZN s-a incheiat noua ani mai tarziu, din cauza unor controverse asupra problemei daca qigong-ul este sau nu o pseudostiinta. Intre timp, zeci de provincii si orase din China si-au infiintat organizatii OZN proprii, inregistrate la administratiile locale de stiinta si tehnologie.

 Zhang Jingping, proprietar al unei companii de publicitate si un fan OZN, spune ca obsesia sa privind extraterestrii dateaza din anii 1990, cand trecuse de putin de varsta de 20 de ani. El a calatorit prin tara, intervievand oamenii despre presupusele lor intalniri extraterestre. In unele cazuri, el si-a hipnotizat subiectii pentru a afla mai multe detalii ale unor intalniri inexplicabile.

 Pasiunea aceasta l-a dus pana la marginile tarii, inclusiv in provincia Heilongjiang, din nord-est, unde un barbat sustinea ca avea un copil cu o femeie extraterestra. Omul a oferit un meteorit ca dovada a experientei sale. Zhang spunea: „Eu imi consum foarte multi bani pentru a calatori si a investiga afirmatiile privind observatiile cu extraterestri din China, pur si simplu din interes personal… Familia mea nu a fost de acord, dar nu-mi pasa. Nu puteam renunta doar pentru ca ei nu erau de aceeasi parere cu ceea ce credeam eu”.

 Acum, el spunea ca stirile privind programul OZN al Pentagonului ar putea avea o anumita relevanta pentru China. „Asta arata ca guvernul si militarii americani au studiat OZN-urile si extraterestrii de ani de zile”, a spus Zhang. „China ar putea face acelasi lucru”. Dar el este unul dintre putinii oameni din tara, inca interesati de acest subiect.

 In 2013, Sun Shili a participat la audierea „Disclosure” din Washington DC a cetatenilor pentru dezvaluirea informatiilor pe care guvernul american le-ar mai avea privind fenomenul OZN. El comenta ca pierderea treptata a interesului public fata de extraterestri, in ultimii ani, a fost ceva natural. „Nu a existat nicio descoperire senzationala, iar rapoartele sunt repetitive si fara o baza solida”, a spus el. „Totusi cred ca interesul nu va disparea niciodata, pentru ca oamenii sunt curiosi, in mod firesc, fata de Univers”.

 Interesanta este si activitatea Clubului OZN din Hong Kong. Cu peste 10.000 de membri, grupul declara ca efectueaza cercetari serioase, studiind obiecte zburatoare neidentificate, precum si subiecte conexe, cum ar fi contactul cu extraterestrii, rapiri, profetii, exobiologie, proiecte secrete „negre”, inclusiv verificarea pe teren a observatiilor OZN.

Un club cu pretentii serioase?

 In timp ce unii resping activitatea clubului ca ceva nebunesc, bizar, sau ca pseudo-stiinta, clubul OZN se straduieste sa desfasoare activitati serioase, de nivel academic, pe aceasta tema, si doreste sa aduca cele aflate astfel in media de mare circulatie din Hong Kong.

 Clubul a fost infiintat in 1996, aproape accidental, de catre Moon Fong Chung-moon, dupa o intalnire cu ufologul veteran american Wendelle Stevens. Existenta vietii extraterestre este incontestabila in ochii membrilor sai, la fel ca si faptul ca reprezentantii unor civilizatii din Cosmos au vizitat Pamantul. Acestia „doresc sa ajute Pamantul sa evolueze, pentru a deveni un loc mai bun pentru locuitorii sai”, spune Michael Kong Tao, membru al clubului.

 Clubul ofera, pe tot parcursul anului, cursuri despre OZN-uri, activitati paranormale, evenimente inexplicabile, fenomene stranii si subiecte conexe. In 2011, clubul a organizat Congresul international OZN din Hong Kong, primul din acest gen din Asia. Experti si cercetatori din intreaga lume au venit atunci pentru a vorbi despre activitatea lor. Cea mai mare audienta a congresului a fost in 2012, cu 1.300 de participanti.

 Bazandu-se pe acel succes, clubul a lansat o revista bilunara, tiparita, difuzata numai pe baza de abonament, numita „Timpuri cosmice”, cu continut exclusiv si „verificat” in limba chineza. Kong, un finantator energic din comert, este membru al clubului de patru ani. Acum este redactor-sef al revistei. Conform cifrelor publicate, intre 2009 si 2013, in Hong Kong, au existat 182 de observatii OZN, in mare parte probabil drone s.a.m.d., dar au fost si cazuri inexplicabile.

 Fondatoarea clubului, Fong, considera ca exista o diferenta in privinta modului in care Estul si Vestul percep observatiile OZN si viata extraterestra. „Aici, in Hong Kong, ideile nu sunt atat de ridiculizate”, spune ea, adaugand ca in America, unde a trait inainte, oamenii au „ creierul spalat de guvern”, pentru a nu crede in astfel de lucruri. Ea a adaugat: „La noi opiniile sunt mai diverse”.

DAN D. FARCAS”[1]

SURSE

  1. http://www.revistamagazin.ro/content/view/14198/4/
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...