Beneficiile ridichilor asupra sănătății
„Beneficiile ridichilor asupra sanatatii
Ridichile sunt legume foarte bogate in vitamine (B1, B2, B3, B6, acid folic, C), minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru, zinc, fluor), care le confera proprietati remineralizante si tonice, antirahitice, de stimulare a imunitatii si antiastenice.
De asemenea, ridichile stimuleaza pofta de mancare si regleaza tranzitul intestinal (sunt bune surse de fibre alimentare). Au efect drenor biliar si renal, antialergic, fluidizant al secretiilor bronsice datorita continutului bogat in substante active sulfurate. In plus, au actiune antiscorbutica si antirahitica (ridichea neagra) datorita continutului bogat in vitamina C si in iod.
Cum ne ajuta organismul ridichea neagra
Afectiuni tratatate cu ridichi
Ridichile se pot consuma ca atare, sub forma de salata proaspata, asezonata cu putin otet de mere, ulei de masline si verdeturi de primavara. Se poate folosi sucul de ridichi (rosii sau negre), deoarece are efect diuretic-depurativ, de detoxifiere a organismul, ajutand totodata la eliminarea calculilor biliari si renali. Se consuma aproximativ 20-50 ml dimineata, pe stomacul gol, timp de 3-4 saptamani.
In cazuri de litiaza biliara sau colica biliara se poate creste cantitatea consumata, pana la 100 ml suc proaspat. Pentru litiaza renala trebuie consumat zilnic un sfert pana la o jumatate de pahar suc de ridiche, dimineata pe stomacul gol, timp de 21 de zile.
Atentie! La anumite persoane, pulpa si sucul de ridiche pot provoca tulburari digestive (dureri, diaree). in prima faza este bine sa reduceti cantitatea administrata, dozele urmand a fi crescute progresiv. Daca tulburarile persista, se opreste tratamentul.
Sucul de ridichi negre (preparat din ridichi scobite, in care se lasa cateva ore zahar sau miere) este un remediu foarte util in caz de tuse rebela. In caz de bronsita sautraheobronsita cronica se consuma un amestec de jumatate de pahar suc de ridiche, plus 4 linguri de miere, dimineata pe stomacul gol.
Impotriva durerilor si inflamatiilor articulare se poate consuma, in combinatie cu suc de morcovi, un sfert de pahar suc de ridichi, plus trei sferturi pahar suc de morcovi. Se beau 2 doze pe zi, dimineata si seara, timp de 10-14 zile.
Frunzele de ridichi sunt benefice in cazul afectiunilor pulmonare, sughit, indigestii, diaree, dureri faringo-laringiene, inflamatii ale sanilor.”[1]
SURSE
- https://sanatate.bzi.ro/beneficiile-ridichilor-asupra-sanatatii-2798
- Foto: sanatate.bzi.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.