Ce se întâmplă cu creierul uman sub hipnoză

„Ce se intampla cu creierul uman sub hipnoza
Cu totii am auzit despre tratamentul clinic prin intermediul hipnozei, despre care se spune ca amelioreaza simptomele stresului post-traumatic, gestioneaza durerile cronice si ajuta la vindecarea tulburarilor psihice. Pentru unii pacienti, mai ales pentru cei care pot fi usor hipnotizati, astfel de sesiuni sunt eficiente si pentru stoparea fumatului sau renuntarea la alte dependente comportamentale, insa cum functioneaza aceste forme de terapie si ce se intampla, mai exact, cu creierul uman sub hipnoza? Un studiu efectuat de un grup de cercetatori in neurostiinta incearca sa elucideze acest mister, scrie pionic.org.
Cercetatorii americani au scanat creierul a 57 de persoane, prin intermediul tehnologiei fMRI, in timp ce acestea erau supuse sesiunii de hipnoza ghidate vocal. Oamenii de stiinta au descoperit modificari la nivelul activitatii cerebrale in cateva zone specifice ale creierului ce controleaza anumite procese mentale si stari fiziologice.
Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul de specialitate “Cerebral Cortex”.
Subiectii au fost instruiti sa parcurga patru tipuri de exercitii: relaxarea mintii in timpul careia a avut loc un proces de scanare prin fMRI a starii de odihna a mintii, urmata de analiza in detaliu a unui subiect de gandire ce urmarea obtinerea unei scanari cerebrale de control al memoriei, precum si intrarea in doua stari hipnotice diferite.
In momentele in care subiectii parcurgeau exercitiile de hipnoza, ghidul vocal al acestora le dicta sa priveasca in sus, sa isi inchida ochii, sa respire adanc si sa isi lase corpul sa pluteasca. Altii au fost rugati sa se gandeasca la clipele de fericire traite sau sa isi aminteasca de momentele de relaxare si odihna.
In urma analizei de specialitate a datelor obtinute pe parcursul experimentelor, cercetatorii au constatat ca exista trei diferente principale intre cei ce pot fi usor de hipnotizat si restul participantilor, iar cele mai interesante descoperiri au fost observate in randul celor dintai.
Iata care sunt acestea:
-
- Activitate neuronala scazuta in partea creierului cunoscuta stiintific drept “the salience network” – ce contribuie la constientizarea de sine, ceea ce inseamna ca persoanele aflate sub hipnoza au fost pentru moment private de gradul normal de costientizare a sinelui. “In hipnoza esti atat de absorbit incat nu te mai preocupa nimic altceva,” declara medicul psihiatru al Universitatii Stanford, David Spiegel, unul dintre autorii studiului.
-
- Imbunatatirea conexiunilor intre doua componente ce apartin acestei regiuni cerebrale: cortexul prefontal dorsolateral si insula – portiunile laterale ale cortexului cerebral. Cel dintai este responsabil in procesul de cunoastere, memorie si luarea deciziilor, in timp ce insula este responsabila pentru procesarea functiilor corporale, emotionale, de perceptie a trecerii timpului. Legaturile neuronale ce comunica intre aceste regiuni cerebrale au ajutat creierul sa inteleaga ce se intampla la nivel fizic in corp pe toata durata hipnozei.
-
- Scaderea conexiunilor intre cortexul prefrontal dorsolateral si reteaua de functii automatizate, pe care creierul o activeaza in momentul in care se inregistreaza anumite anomalii ale abilitatilor de gandire, pentru a putea inregistra si calcula anumite evenimente legate de sine si de trecerea timpului.
Studiul de fata a reusit sa desluseasca o parte dintre procesele ce au loc in organismul uman, in special la nivelul creierului, pe durata unei sesiuni de hipnoza. Noile date pot fi utilizate pentru a explica comportamentul persoanelor aflate sub hipnoza si motivele pentru care, cel mai adesea, acestea nu isi pot aminti ceea ce spun sau fac in timpul terapiei.
In hipnoza, atunci cand avem un gand il si executam. Asadar, nu mai este vorba despre un proces cerebral, ci de efectuarea unei actiuni asupra care avem indreptata pe plan mental toata atentia, conchide autorul principal al studiului.”[1]
SURSE
- https://sanatate.bzi.ro/ce-se-intampla-cu-creierul-uman-sub-hipnoza-74715
- Foto: sanatate.bzi.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.