Cariera de marmură de la Rușchița (județul Caraș-Severin)

default
Distribuie!

Comuna Rusca Montană, o veche colonie minieră înființată la poalele Munților Poiana Ruscă, la limita județelor Caraș-Severin și Hunedoara, a devenit cunoscută datorită marilor zăcăminte de fier exploatate aici din secolul al XVIII-lea, însă cariera de marmură de la marginea satului Ruschița i-a adus adus faima în lume.

Marmura de Rușchița a fost exploatată de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar cariera care s-a adâncit în munte a ajuns să ocupe mai mult de 40 de hectare. De aici sunt tăiate blocuri uriaşe de marmură de diferite nuanţe, de la alb la gri, roz, roz-gălbui şi roşiatic.


„Datorită frumuseții fascinante, marmura de Rușchița a fost integrată, în ultimii zece ani, în proiecte faimoase din intreaga lume, câștigând astfel notorietate și apreciere la nivel mondial. Kowloon Station (Hong Kong), Ardmore Park (Singapore), Marunouchi Center, Soka și Roppongi Asahi TV (Japonia) sunt doar câteva proiecte realizate cu marmura din țara noastră”, informau reprezentanții carierei de marmură.

La poalele carierei de marmură, pe valea Rușchiței, se înșiruie satele Rușchița și Rusca montană, localități intrare într-un declin economic prelungit începând din anii ’90, când au fost închise minele de fier și de minereuri polimetalice cu conținut de fier, zinc și plumb.


Spre deosebire de minele din comuna Rusca Montană, cariera de marmură încă mai este exploatată. Unii localnici lucrează aici, în timp ce alții se ocupă cu prelucrarea marmurei provenită din carieră.

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/carierele-de-marmura-din-muntii-poiana-rusca-2256148.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...