Colierul cu pandantive şi cerceii din cetatea dacică de la Căpâlna

Distribuie!

„Numeroase tezaure datate în vremea dacilor au fost descoperite pe teritoriul României, multe fiind considerate piese de import. Printre acestea se numără colierul cu pandantive şi cerceii din cetatea dacică de la Căpâlna. Tezaurul a fost descoperit în perioada 2002 – 2003, de braconieri.

Din comoara vândută apoi pe piaţa neagră a antichităţilor şi recuperată în 2012 de statul român, făceau parte un colier de aur cu pandantive, de 73 de grame, şi doi cercei, unul de 13 grame şi celălalt de 14 grame.

Colecţia nu este o creaţie locală, cerceii fiind realizaţi prin mai multe tehnici: împletire, gravare, obişnuite în lumea elenistică şi în cea romană. Bijuteria despre care se presupune că ar fi fost purtată de o femeie dacă avea rolul de a apăra posesoarea de spiritele rele. Ea poate fi admirată la muzeul din Alba Iulia.”[1]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cele-mai-faimoase-bijuterii-dacilor-priceputi-erau-mesterii-atelierele-sarmizegetusei-prelucrarea-aurului-disparut-comorile-lor-1_550ef38d448e03c0fdccaf07/index.html
  2. Foto: stiriletransilvaniei.ro

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...