Bazele americane din Panama au ocupat, dintotdeauna, un rol special în geopolitica SUA privind America Latină

Distribuie!

Manuel Noriega a colaborat cu colonelul Oliver North in traficul “arme contra cocaina” din afacerea “Contras”

Bazele americane din Panama au ocupat, dintotdeauna, un rol special in geopolitica SUA privind America Latina. Atat pozitionarea Canalului Panama – legatura comerciala intre Atlantic si Pacific -, cat si faptul ca in Panama se gasea baza unor forte speciale americane, de interventie rapida in spatiul latino-american (celelalte doua contingente de forte speciale de interventie rapida fiind pozitionate in Germania si Japonia), au facut din Panama o tara foarte importanta pentru politica SUA din zona.


Date fiind aceste considerente, nu e de mirare ca seful Garzii Nationale din Panama a fost mereu un absolvent al unei academii militare din Statele Unite si ca, politic vorbind, acesta a fost intotdeauna mai important decat presedintele tarii.

In 1983, sef al Garzii Nationale din Panama a devenit generalul Manuel Noriega. Noriega era un vechi agent al CIA. Din 1976 il lega o stransa prietenie de George Bush, pe atunci director al CIA. La acea data, Noriega “cotiza” cu 100.000 de dolari anual la vistieria CIA.


Din 1975, DEA (“Drug Enforcement Agency”) – agentia anti-drog a Statelor Unite – furniza Casei Albe un raport amanuntit privind afacerile cu droguri ale generalului Noriega si anumite “legaturi politice” pe care acesta le avea la Washington. Casa Alba trecuse insa cu vederea raportul: generalul Noriega era un presonaj care “promitea” mult in plan politic.

In epoca Administratiei Reagan, prietenia Noriega – Bush s-a adancit prin colaborarea cu fortele “Contras” din Nicaragua. Noriega a actionat impreuna cu colonelul Oliver North, punand teritoriul Panama la dispozitia taberelor “Contras” din Nicaragua, sustinute intens de Washington, si porturile panameze la dispozitia lui North pentru traficul “arme americane pentru cocaina”, in ceea ce s-a numit apoi “afacerea Contras”.

Antrenarea fortelor “Contras” in Panama si faptul ca porturile panameze devenisera locul preferat pentru operatiuni secrete ale CIA au avut cele mai favorabile repercusiuni asupra lui Noriega, “omul nostru din Panama”, cum i se spunea familiar la Washington. Planul de invadare a Nicaragua de catre fortele “Contras” a marcat insa primele divergente financiare intre Bush si Noriega.

Pentru a participa la interventie, Noriega cerea prea mult! Raceala din relatia Noriega-Bush a devenit insa adversitate la alegerile prezidentiale din 1988, cand Bush candida la Presedintie. Noriega a comis atunci o mare greseala: l-a “avertizat” pe Bush ca ar putea furniza date care sa schimbe cursul campaniei prezidentiale, defavorizandu-l pe Bush, dar si CIA.

Nimeni de la Casa Alba nu se indoia ca Noriega avea date extrem de compromitatoare privind traficul “arme contra cocaina”, care il puteau implica nu numai pe Bush, dar si o intreaga echipa de la Casa Alba, CIA si serviciul secret al Pentagonului. Un inalt juriu din Miami si-a intrat imediat in atributii si l-a pus sub acuzare pe generalul Manuel Noriega pentru trafic de droguri.

Cand Noriega a anulat alegerile din Panama, in 1989 – citand “interferente ale CIA” -, Bush a invocat principiile democratiei si a reluat acuzatiile inaltului juriu din Miami. Dupa o lovitura de stat esuata in 1989, presedintele Bush a declansat opreatiunea “Cauze juste”, in decembrie acelasi an. O forta de invazie de 26.000 de puscasi marini a invadat Panama, a executat sumar 4000 de panamezi si l-a arestat pe Noriega. Mass-media i s-a interzis accesul mai multe zile, cat timp au avut loc executiile.

Noriega a fost luat prizonier, adus in fata juriului din Miami si condamnat la 40 de ani inchisoare. Printre “martorii” de la proces s-au numarat cativa mari traficanti de droguri, carora li s-a promis clementa daca il acuza pe Noriega (vezi “Afacerea Chandra Levi”).

Cartea “Friendly Dictators”, de Dennis Bernstein si Laura Sydell, prezinta si alti “dictatori-aliati” ai Statelor Unite: Hugo Banzer (Bolivia), Fulgencio Batista (Cuba), Peter Botha (Africa de Sud), Chiang Kai-Shek (Taiwan), Samuel Doe (Liberia), Francois si Jean-Claude Duvalier (Haiti), Hassan al II-lea (Maroc), Augusto Pinochet (Chile), Efraim Rios Montt (Guatemala), Anastasio Somoza (Nicaragua), Alfredo Stroessmer (Paraguay), Suharto (Indonezia), Rafael Leonidas Trujillo (Republica Dominicana), Jorge Rafael Videla (Argentina) etc.

Sursa: Vladimir Alexe – ziua.ro

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...