Uriașa comoară ascunsă sub Pietrele Doamnei din Munții Rarău

„Cel mai cunoscut obiectiv turistic din muntii Rarau, Pietrele Doamnei, este usor accesibil pentru turisti. Din orasul CampulungMoldovenesc pana la Cabana Rarau, la altitudinea de 1.538 de metri, turistii pot ajunge pe un spectaculos drum modernizat lung de 14 kilometri. De la cabana se poate ajunge la Pietrele Doamnei pe poteca aproximativ un kilometru.
Cu o forma spectaculoasa, invaluite in mister, aparitia Pietrelor Doamnei este explicata de localnici prin numeroase legende. Cea mai cunoscuta dintre ele are legatura cu doamna Elena, sotia voievodului Petru Rares, la fel cum si denumirea Muntilor Rarau ar fi fost primita de la domnitorul Moldovei, Petru Rares.
Se spune ca in vremurile tulburi ale istoriei, in 1541, in timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rares, acesta a gasit in muntii Rarau un loc pentru a-si pune la adapost familia si o parte din avere. Urmariti de hoardele de tatari, doamna Elena si fiul Stefanita s-au refugiat intr-o pestera unde au inceput sa se roage, iar la un moment dat au auzit un zgomot puternic, scrie adevarul.ro.
Legenda spune ca stanci mari s-au desprins si au cazut peste locul unde se afla averea domnitorului, ingropandu-i pe atacatori. Doamna Elena ar fi afirmat ”Aceasta este plata pentru salvarea noastra” si, de atunci, stancile au primit denumirea de „Pietrele Doamnei”, iar comoara sta si acum ascunsa de stancile uriase.
Rezervatia Molhasurile din Valea Izbucelor, Muntii Bihorului
Complexul de turbarii din Valea Izbucelor are o suprafata de 48 hectare si se situeaza in zona de izvoare a Somesului Cald, la o altitudine de 950-1000 m. Cel mai impresionant este Molhasul Mare, care se intinde pe o suprafata de circa 8 ha cu o grosime medie a turbei de 4 m si un volum de turba de 320.000 metri cubi.
Turbariile se formeaza in zone cu umiditate excesiva, pe un teren orizontal cu substrat silicios. Datorita grosimii turbei de peste 1 m, plantele se izoleaza de sol si devin dependente de precipitatii. Din loc in loc apar tauri fara fund cu apa neagra.
Aceste lacuri au o suprafata intre 1-5 mp si 0,2 – 7 m adancime, unele cu apa libera si altele cu vegetatie si in curs de colmatare. Aici traieste Roua Cerului (Drosera rotundifolia), singura planta carnivora terestra din Romania. Poate fi usor recunoscuta dupa perisorii ei, un fel de tentacule, cu o secretie lipicioasa, cu aspect de roua, De la ele vine si denumirea plantei, potrivit welcometoromania.ro.
Tot aici se intalneste si jneapanul la cea mai mica altitudine din tara. Datorita fragilitatii acestui habitat de turbarie, zona este ocrotita; a fost construit un turn de observatie pentru cei interesati de acest habitat.”[1]
SURSE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.