Rusia: Cazul disparițiilor misterioase din Pasul Dyatlov, redeschis după 60 de ani
„Peste 75 de teorii vor fi studiate de procurori, în încercarea de a elucida misterioasa și tragica moarte a unui grup de turiști conduși de ghidul Igor Dyatlov. Din ecuație fac parte un experiment militar sovietic și extratereștrii.
După mai bine de jumătate de secol, anchetatorii ruși redeschid investigațiile într- un dosar care, mai mult ca sigur, își va păstra misterele și în următorii ani.
Familiile celor nouă turiști găsiți fără viață din motive inexplicabile, în februarie 1959, într-o regiune izolată din nordul Munților Ural, speră și astăzi să cunoască adevărul în ceea ce avea să fie numit dosarul „trecătoarea Dyatlov”.
Ceea ce s-a petrecut în acea vreme a alimentat diverse teorii și ipoteze, devenind și subiect de film, relatează Le Figaro. În 23 ianuarie 1959, zece turiști experimentați, studenți ai Institutului Politehnic din Ural, au plecat din Sverdlovsk (la 1900 kilometri de Moscova) pentru a ajunge pe vârful Ortoten ( în Uralul de Nord). Erau conduși de Igor Alexeievici Dyatlov. Doar nouă din ei și-au continuat călătoria, un turist fiind bolnav. Dar nici unul din cei nouă nu va reveni viu din această excursie.
La 1 ianuarie, au început să traverseze pasul Otorten dar vremea rea i-a dezorientat, deviind traseul în direcția muntelui Kholat Syakhl, „muntele Morții”, în limba tribului local Mansi. Și-au făcut tabăra apoi la numai 1,5 kilometri distanță de o pădure- care le-ar fi putut furniza un adăpost mai bun.
Cauzele morții celor nouă persoane au fost ținute la secret
Explicația sovieticilor: uciși de „o forță necunoscută și misterioasă”
Pozițiile cadavrelor indicau o fugă precipitată din tabără ca urmare a unei posibile crize de nebunie. Dar de ce? Din ce motiv s-au dezbrăcat pe o temperatură de minus 30 de grade, uitând de orice simț de conservare, după ce și-au sfâșiat corturile și au ieșit ? De și-au schimbat hainele între ei ? Și cine și de ce le-a provocat oribilele răni?
La început, s-a crezut că turiștii au căzut victimele unei răzbunări a tribului local Mansi care i-ar fi pedepsit pentru că i-au invadat teritoriul. O teză abandonată. Cel mai apropiat sat Mansi se afla la 100 de kilometri de locul tragediei iar, în acea perioadă a iernii, oamenii tribului nu se deplasau. S-a crezut apoi că turiștii au fost atacați de bandiți, jefuiți și uciși. Dar numai urmele turiștilor s-au găsit în zonă și nici un semn de luptă.
Ancheta oficială, deschisă în 26 februarie 1959, a fost închisă trei luni mai târziu din cauza lipsei de dovezi, turiștii pierzându-și viața în urma ”unei forțe neconoscute și misterioase”. După această incredibilă explicație oficială, documentele anchetatorilor au fost trimise la un fond de arhivă secret iar zona unde au fost găsiți turiștii a fost închisă timp de trei ani.
Arhisuficient ca în rândurile opiniei publice să apară supoziții, în primul rând cu privire la experimente militare secrete făcute de armata sovietică. O teză alimentată de urmele de radioactivitate găsite la locul tragediei. Larg circulată a fost și ipoteza unui incident OZN. De-a lungul anilor, nici un document legat de incidentul Dyatlov nu a putut fi consultat și abia în anii ’90 dosarul a fost declasificat.
Noi analize privind circumstanțele morții
În ciuda concluziilor (mai degrabă a lipsei lor) autorităților sovietice, nimeni nu a explicat ce s-a întâmplată cu adevărat în cazul Dyatlov. „Apropiații victimelor, media, publicul, cer stabilirea adevărului și nu-și ascund suspiciunile cu privire la faptul că li s-au ascuns multe lucruri”, a anunțat un purtător de cuvânt al Parchetului General rus, Alexandr Kourennoi.
De partea sa, procurorul însărcinat cu dosarul Dyatlov, Andrei Kurianov, a indicat că anchetatorii au studiat 75 de teorii diferite. „Am lăsat la o parte piste fantasmagorice, incluzând OZN-uri sau fenomene paranormale”, a declarat Kurianov. Ipoteza criminală a fost și ea înlăturată, a adăugat el, precizând că vor fi realizate noi autopsii ale rămășițelor turiștilor. Potrivit lui Kurianov, rănile identificate pe unele corpuri au fost făcute post mortem. Experți vor fi trimiși să preia noi eșantioane de pe „trecătoarea Dyatlov”, în special pentru a se ști dacă o avalanșă ar fi putut cauza drama. Un lucru este sigur: dosarul Dyatlov continuă să fascineze, inclusiv pe cineaști, un serial SF inspirat din această dramă urmând să apară în curând.
Corpuri dezbrăcate, răni oribile, arsuri, radiații
După mai multe zile de la dispariția lor, căutările aeriene au localizat tabăra pe care au abandonat-o. Apoi, corpurile celor nouă, dispersate pe colinele înzăpezite. Fapt uimitor, corturile turiștilor păreau distruse din interior. Ce a urmat însă a părut de domeniul SF. Cinci turiști au fost găsiți în zăpadă, nu departe de tabără. Unii purtau hainele celorlalți. Alți doi sub un pin, inexplicabil, în picioarele goale și îmbrăcați doar cu lenjeria de corp. Igor Dyatlov a fost găsit trei sute de metri mai departe, „culcat pe spate, cu fața în direcția taberei, strângând în mână o creangă”. Au fost identificate răni grave la nivelul capului și severe leziuni interne. Unul din turiști, o femeie, avea limba tăiată și îi lipseau ochii. Ulterior, au fost găsite urme de radioactivitate și arsuri. Mai straniu, apropiații victimelor au declarat că pielea lor avea o culoare bronz-portocalie iar părul lor avea culoarea gri.”[1][2]
SURSE
- https://evz.ro/rusia-redeschide-ancheta-in-sinistrul-incident-dyatlov.html
- https://evz.ro/rusia-redeschide-ancheta-in-sinistrul-incident-dyatlov.html?v=347635&page=2
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.