Kosonii de aur

Tezaur prezentat intr-o conferinta de presa desfasurata la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, joi, 17 septembrie 2009. Un localnic din zona Muntilor Orastiei, judetul Hunedoara, a predat statului roman un tezaur dacic, format din 142 de kosoni de aur, hunedoreanul urmand sa fie despagubit. MEDIAFAX FOTO
Distribuie!

“Spre deosebire de monedele Koson de argint, Kosonii de aur au fost menţionaţi în documentele cărturarilor încă din secolul al XVI-lea, când este atestată descoperirea unui tezaur important de monede (400.000 de galbeni şi mulţi sloi, potrivit cronicarului Gheorghe Şincai), în apele Streiului.

Potrivit cercetătorilor, staterii din aur proveniţi de la Sarmizegetusa şi din împrejurimile celorlalte cetăţi dacice au fost emişi în timpul domniei regelui Koson (Cotiso), urmaş lui Burebista, în prima jumătate a secolului I înainte de Hristos.


Monedele dacice cântăresc în jur de opt grame, au fost bătute la cald şi au o figuraţie inspirată de cea a denarilor romani. Pe aversul kosonilor este reprezentat un vultur aşezat pe o ghioagă, care ţine într-una din gheare o cunună cu lauri, iar pe reversul monezilor sunt înfăţişate trei personaje a căror costumaţie seamănă cu cea a demnitarilor romani din trecut. Staterii sunt inscripţionaţi însă cu litere greceşti, însă istoricii susţin că au fost bătuţi pe teritoriul Daciei, în zpna Munţilor Orăştiei.

„Moneda cu legenda Koson, deosebindu-se prin stilul ei de emisiunile romane şi fiind atestată numai prin descoperiri de pe teritoriul Daciei, trebuie considerată ca o emisiune locală, care ne indică o alianţă a regelui Coson cu Brutus. Emiterea ei începe ca atare în anul 43 î.Hr., extinzându-se asupra unei perioade de relativ scurtă durată, dar neprecizabilă”, scrie Iudita Winkler, în articolul „Consideraţii despre moneda Koson”.


De-a lungul timpului, în afara comorii de pe Valea Streiului, mai multe descoperiri de monede Koson au fost atestate în zona Munţilor Orăştiei, cele mai importante fiind de la sfârşitul secolului al XVIII – lea şi de la începutul secolului al XIX – lea. În prezent, peste 25 de kilograme de kosoni, furaţi de braconierii cetăţilor dacice, sunt daţi dispăruţi, peste 1.000 de piese fiind recuperate de autorităţi, în urma anchetelor.”[1]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/hunedoara/istoria-controversata-kosonilor-argint-marele-tezaur-furat-2003-sarmizegetusa-disparut-piata-neagra-1_59b141b45ab6550cb8d4ac2e/index.html
  2. Foto: mediafax.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...