John Davison Rockefeller Jr. – în timpul Marii Crize Economice a devenit cel mai mare proprietar imobiliar din New York, dezvoltând Rockefeller Center

Distribuie!

“John Davison Rockefeller Jr. (1874-1960) – fiul lui John D. Rockefeller – a scris în 1897 un studiu despre lucrarea lui Karl Marx Das Kapital. Membru al societăţilor secrete Alpha Delta Phi şi Phi Beta Kappa. După terminarea studiilor devine director la Standard Oil şi mai apoi director şi la compania lui J. P. Morgan, U.S. Steel.

În 1930, banca familiei, Chase National Bank (acum JP Morgan Chase), devine cea mai mare din lume.”[1]


“John Davison Rockefeller Jr. (despre care am amintit pe scurt și în prima parte a articolului) – în timpul Marii Crize Economice a devenit cel mai mare proprietar imobiliar din New York, dezvoltând Rockefeller Center. Cu timpul acolo s-au stabilit coloşii GE (General Electric Company), RCA (Radio Corporation of America), NBC (National Broadcasting Company), RKO (Radio-Keith-Orpheum Pictures), Standard Oil of New Jersey (Esso), Associated Press, Time Inc, Chase National Bank (acum JP Morgan Chase).

A finanţat masiv programe ale League of Nations.


Ecumenist (nota 5) îndârjit, a finanţat enorm cultele protestante şi baptiste, Interchurch World Movement, Federal Council of Churches, Union Theological Seminary, Riverside Church şi World Council of Churches.

A finanţat construcţia Muzeului de Arheologie Rockefeller al Palestinei, din Ierusalimul de Est, ce adăposteşte azi celebrele Manuscrise de la Marea Moartă.

În 1900 s-a însurat cu Abby Greene Aldrich, fiica puternicului Nelson W. Aldrich.

În 1895, componenta franceză a familiei Rothschild devine interesată în cumpărarea companiei miniere Anaconda, achiziţionând un sfert din ea. Şi aceasta nu era singura lor achiziţie de acest gen. La sfârşitul anilor 1890 familia controla deja peste 40 % din întreaga producţie mondială de cupru. Rolul lor în ceea ce priveşte Anaconda a fost însă scurt, în 1899 predând ştafeta familiei prietene Rockefeller, care a creat din ea gigantul Amalgamated Copper Mining Company, unul din cele mai mari trusturi de la începutul secolului 20.

Întreaga companie a fost însă cumpărată printr-un artificiu financiar de către Henry H. Rogers (prietenul şi partenerul de afaceri al lui John D. Rockefeller), împreună cu William Rockefeller, cu implicarea National City Bank of New York. Până în 1915 a reuşit să încorporeze toate companiile rivale din zonă, după care şi-a schimbat din nou denumirea în Anaconda.

Industria cuprului era extrem de profitabilă prin preţul ridicat artificial, în contextul în care începuse electrificarea. În anii 1920 profitul companiei atinsese maximul, extinzându-se şi în industria de mangan, zinc, aluminiu.

În 1922, Rockefeller a achiziţionat operaţiunile miniere din Chile (Chuquicamata, cea mai mare mină de cupru din lume) şi Mexic, aducând două treimi din toate profiturile companiei.
În 1928 însă, Rockefeller a început să genereze dezastrul care a atins în 1929 apogeul. Au vândut acţiunile companiei, pe care mai apoi tot ei le-au cumpărat. Fluctuaţia a fost uriaşă, de la 40 la 128 dolari per acţiune în trei luni. A fost considerată cea mai mare fraudă din istoria bancară de până atunci şi cauza declanşării Marii Crize Economice.

Spuneam în partea de început a articolului de necesitatea ca cei ce domină sectorul economic să stăpânească şi sectorul politic, dacă doresc să aibă succes şi să nu-i deranjeze nimeni. Ceea ce s-a şi petrecut, după cum vom vedea în continuare.”[2]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9818
  2. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9844
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...