Istoria barajului Vidraru

Distribuie!

Din 1961, când a început construcţia barajului Vidraru, şi până în 1966 (perioadă în care, în paralel, s-a lucrat şi la Hidrocentrala de pe Argeş) suma cheltuită s-a ridicat la 1,47 miliarde lei (valoarea de la acea vreme), iar investiţia a fost amortizată în aproximativ 28 de ani.

Barajul Vidraru a necesitat 480.000 metri cubi de beton. Suprafaţa totală a lacului de acumulare este de 893 hectare, lungimea de 10,3 kilometri, iar lăţimea maximă este de 2,2 kilometri în zona Valea Lupului – Călugăriţa. Adâncimea maximă a apei este de 155 metri lângă barajul curbat înalt de 166 metri.

Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru, amplasată subteran, poate produce energie electrică de aproximativ 400 Gwh.

Edificiul, realizat din 22 ploturi verticale şi traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control, este o construcţie cu adevărat proiectată să reziste. Cea mai bună dovadă este faptul că a trecut fără nicio fisură de cutremurul din ’77 care, ce-i drept se întâmpla la doi ani după lucrările de consolidare ce au urmat avariei din 1974, considerată cea mai mare încercare la care a fost supus giganticul proiect.

Centrala subterană e amplasată la 103 m sub nivelul albiei râului Argeş

Proiectată la vremea respectivă să fie condusă chiar şi de la Bucureşti hidrocentrala, denumită până în 1989 Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost pusă în funcţiune la 9 decembrie 1966 şi adăposteşte în subteran ”bijuteria” amenajării de la Vidraru: centrală subterană.

Amplasată la peste 100 m sub nivelul albiei râului Argeş, centrala subterană, supranumită “templul ” amenajării, este o construcţie cu dimensiuni impresionante: 31,70 m înălţime, 67,80 m lungime, 16,70 m lăţime, pentru care s-au excavat aproape trei sferturi de milion de metri cubi de pământ. Turbinele şi generatoarele sale electrice dezvoltă o putere de 61 MVA fiecare şi asigură o producţie de energie, într-un an hidrologic mediu, de 400 GWh.

Sursa: https://adevarul.ro

Foto: Internet

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...