„Echipa Sinucigașă” de la Cernobîl, care a reușit să prevină o catastrofă nucleară

„O carte publicată recent spune povestea a trei voluntari care au reușit să salveze Europa de o catastrofă nucleară.
Istoria a consemnat evenimentele tragice care au avut loc pe 26 aprilie 1986 la centrala atomică de la Cernobîl. Din cauza unei erori umane, două explozii au avut loc, eliberând în aer o doză uriașă de radiații mortale.
Ce-a urmat însă, la câteva săptămâni după incident, este mai puțîn cunoscut și învăluit în legende urbane.
Povestea „Echipei Sinucigașe”, care a reușit să prevină o adevărată catastrofă nucleară, care ar fi distrus jumătate dintre statele europene, a fost spusă recent, în cartea „1:23:40: The Incredible True Story of the Chernobyl Nuclear Disaster”semnată de Andrew Leatherbarrow.
La începutul lunii mai 1986, nucleul reactorului de la Cernobîl continuă să se topească. Iar sub reactor se află o piscină uriașă cu apă, care asigura răcirea reactorului, scrie yoda.ro.
Dacă nucleul topit ar fi ajuns la această apă, ar fi urmat o a doua serie de explozii, de data această una de aburi, care ar fi distrus întreaga centrală atomică.
Iar dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, peste jumătate din Europa ar fi fost afectată și ar fi rămas de nelocuit timp de 500.000 de ani, a declarat Leatherbarrow, pentru Tech Insider.
Pentru a preveni această catastrofă, muncitorii ar fi trebuit să scurgă toată apa din piscină de sub reactor. Însă valvele carear fi permis drenarea piscinei erau sub apă, iar aceasta era deja contaminată radioactiv.
Pompierii reușiseră să golească o parte din apă, însă nu complet, astfel încât în piscină radioactivă rămăsese apă până la nivelul genunchilor, suficient de multă cât să producă o explozie devastatoare.
Trei muncitori de la centrala atomică s-au oferit să coboare în piscină și, după câteva minute înfricoșătoare petrecute într-un întuneric complet, au reușit să găsească vâlvele și scurgă toată apă, salvând astfel milioane de vieți.
Deși au fost expuși la o doză ridicată de radiații și cu siguranță sănătatea le-a fost afectată, cei trei eroi mai puțîn cunoscuți nu au murit în urmă misiunii lor, considerată una „sinucigașă”.
Unul dintre ei, care era șeful de tură al muncitorilor în acel moment, a murit în 2005 în urma unui atac de cord.
Leatherbarrow precizează că ceilalți doi voluntari trăiesc, dar numele lor nu vor fi făcute publice.”
Sursa: https://cotidianul.md/2018/05/07/povestea-nestiuta-a-echipei-sinucigase-de-la-cernobil-care-a-reusit-sa-previna-o-catastrofa-nucleara
Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.