Una dintre cele mai fascinante descoperiri din istoria omenirii o reprezintă ”mecanismul Antikythera”, o minune tehnologică a lumii antice

Distribuie!

“„Computer” vechi de 2.000 de ani

Cu siguranţă una dintre cele mai fascinante descoperiri din istoria omenirii o reprezintă ”mecanismul Antikythera”, o minune tehnologică a lumii antice. Este vorba despre un mecanism complex realizat din bronz şi lemn în principal care părea a fi o maşină antică de calculat dar şi un obiect folosit în astronomie. Acest ciudat mecanism a fost găsit în anul 1990 de o echipă de scafandri dintr-o epavă a unui vas grecesc antic în zona insulei Antikythera.


Au fost găsite bucăţi de bronz, calcefiate şi acoperite cu un strat de sediment marin. Iniţial s-a crezut că erau bucăţi de piatră, dar după curăţare şi punându-le într-o ordine logică s-a ajuns la concluzia că formau un mecanism extraordinar şi misterios. În urma datărilor s-a ajuns la concluzia că acest mecanism a fost construit acum 2.000 şi ceva de ani, probabil între 150 şi 100 îHr,.

Până în anul 2006, această descoperire a fost parţial neluată în seamă. Mike Edmunds de la Universitatea din Cardiff, Ţara Galilor a efectuat însă cercetări suplimentare, inclusiv scanări CT, analize cu raze X, analize comparative. A publicat studiile, iar ”mecanismul” de la Antikythera a devenit faimos în toată lumea.


Punând cap la cap toate piesele recuperate din corabia, provenită probabil din cetatea antică Corint, s-a ajuns la concluzia că mecanismul avea dimensiunea unui ceas de perete şi că era încastrat într-o carcasă de lemn. Avea un sistem complex de roţi zimţate, interconectate, plus, asemeni unui ceas, avea braţe metalice care indicau, spune specialiştii, planete, faze ale lunii şi alte mişcări ale corpurilor celeste.

Unul dintre braţe indica poziţia soarelui, altul – luna, dar şi alte corpuri cereşti. O bilă metalică care se rotea cel mai probabil indica fazele lunii. Mecanismul avea şi o serie de inscripţii, dar şi o serie de sisteme, sub forma unor mânere care porneau mecanismul. Din păcate sunt piese care lipsesc.

Descifrând instrucţiile, istoricul Alexander Jones crede că mecanismul avea reprezentări ale planetelor sub forma unor bile care se roteau. Majoritatea bănuiesc că era un complicat calendar astronomic cu numeroase funcţii. Nu se ştie însă nici astăzi cu exactitate la ce folosea. Se bănuieşte doar, pe baza inscripţiilor, că a fost realizat undeva în insula Rhodos, în secolul II îHr.”

Sursa: https://adevarul.ro/locale/botosani/descoperiri-misterioase-arheologilor-cranii-scufundate-computerul-vechi-2000-ani-1_610d0fd35163ec4271da1617/index.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...

Cookie Consent with Real Cookie Banner